Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hattkavalkad hos PRO Malung

/

Vid PRO Malungs senaste möte var man rejält i hatten.
Detta då hattmodets historia stod i centrum.

Annons

Mötet inleddes av ordförande Bengt Albertsson som bar en riktig svingpjatthatt och de övriga 95 bar hattar i alla regnbågens färger. Elisabet och Ann-Marie turades om att berätta om hattens historia.

Man kan se på hattar på olika sätt politiskt, modeller, kvalitet, fackligt och historier. Vid mitten av 1700 talet fanns det två stycken politiska motpoler som turades om att regera. Hattarna startade krig mot ryssland som varade i två år och fick 4.500 dalabönder att tåga till Stockholm för att protestera mot kriget . Aktiviteten fick namnet Stora Daldansen.

Mössorna var mer kreativa och införde tryckfrihetsförordningen. Hatten har funnits i flera tusen år men det är först på 1800 talet som den blir en allmän huvudbonad. Hattar finns i tusentals modeller för olika tillfällen sorg och fest, yrke och vardag, maskerad och spex.

Bonett var en hatt med stort brätte som Greta Garbo brukade bära den kallades även för "kyss mej om du kan". Boater var en stråhatt med runt brätte och borsalino en elegant herrhatt som t ex bars av Marlon Brando i filmen "Gudfadern". Plommonstop bars av Charlie Chaplin, panamahatt, en välformad solhatt, bars av Clark Gable i filmen "Borta med vinden".

Hattarna tillverkades oftast av bra kvaliteter. De finaste ull, siden, brokad, sammet, tyll och panama. Hattarbetarna hade ett eget fackförbund under åren 1903-1921, gick sedan samman med Pälsarbetarna och sedan Beklädnadsarbetarna numera Industrifacket.

En intressant historia om Carl Larssons hustru Karin Bergöö berättades också. det var även fullt ös på den utmärkta orkestern Christer och Kurt med filing som varvade country med allsång.

Ann-Marie Pettersson

Mer läsning

Annons