Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärken och posthistorik uppmärksammas

/
  • Fjärilar är en serie nyutgivna frimärkens som kan beses, köpas och fås specialstämplade i samband med Frimärkets dag den 18 mars.
  • Christer Holm, ordförande i Falu Filatelist- och Vykortsförening, hälsar välkommen till biblioteket i Falun den 18 mars då Frimärkets dag arrangeras.

Lördag 18 mars arrangeras Frimärkets dag på tre platser i länet, Falun, Leksand och Mora, och förutom de senaste utgivna svenska frimärkena bedöms även gamla samlingar.
I Mora visas dessutom en utställning om ortens rika lokala posthistoria.

Annons

Frimärkets dag firas den 18 mars och är självklart en höjdpunkt för de med filatelistiskt intresse. Evenemanget pågår över hela Sverige och i Dalarna är det Falu Filatelist- och Vykortsförening samt Ovansiljans Filatelistförening som står som värdar.

I Falun kommer man att husera i biblioteket kl 10-14.30 och man kommer såväl att visa nya frimärksserier, t ex om fjärilar och om Wanås slott, som göra bedömningar av privatpersoners samlingar.

– Vi både visar upp och säljer de nya märkena, och givetvis har vi speciella stämplar för just denna dag, förklarar Christer Holm, ordförande i Falu Filatelist- och Vykortsförening.

Fokus på nyutgivna märken blir det givetvis även i Leksand och Mora. I Mora (Kulturhuset kl 11-15, reds anm) blickar man dock också en hel del bakåt i tiden och har ställt samman en utställning om Morabygdens posthistoria.

– Förr fanns det väldigt många poststationer och -ombud här i trakterna och byarna hade ofta sin egen stämpel. Sedan ordnar vi också en specialutställning om Anders Zorn och de av hans vänner som någon gång blivit utgivna på frimärke, berättar Bengt Jernhall, ordförande i Ovansiljans Filatelistförening.

Ovansiljanklubben har en underavdelning i Leksand och även där uppmärksammas Frimärkets dag i Kulturhuset kl 10-14.

– Framför allt kommer vi att visa upp och såklart också sälja de nyutgivna märkena samt även stämpla dem med våra ortsdaterade specialstämplar. Men förhoppningsvis får vi också in en hel del gamla samlingar som vi får möjlighet att värdera. Förra året hade vi faktiskt upp emot 80 gamla samlingar att titta närmare på så vi hoppas det blir lika fullt upp även i år, menar Bengt Forslund i Leksandsavdelningen.

Från de olika klubbarna hoppas man också att Frimärkets dag kan ge filatelihobbyn en spark i rätt riktning.

– Tyvärr blir ju vi filatelister allt äldre samtidigt som ungdomarna får andra intressen än frimärken så givetvis hoppas vi på ett uppsving för detta trevliga intresse, säger Christer Holm som också hoppas få se en lika fin samling i år som förra året.

– Då kom en dam in med en mycket fin gammal samling värd åtminstone ett par hundratusen kronor. Sådant är såklart lika ovanligt som roligt, men vi hoppas att få se såväl fina samlingar som många ungdomar.

Mer läsning

Annons