Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingshem blir viktig knutpunkt

/
  • Åsa Hampgård och Margareta Carlenius, kyrkogårdsföreståndare respektive kyrkoherde i Gagnefs församling, kommer under 2017 att få många besökare till församlingshemmet då kyrkan (i bakgrunden) är stängd för renovering.
  • Gagnefs kyrka är nu stängd för renovering och öppnas igen i slutet av året. Under tiden flyttas ceremonier och högtider till det intilliggande församlingshemmet.

Gagnefs kyrka är just nu under renovering.
Något som innebär att verksamheter som bröllop, dop och begravningar flyttas till församlingshemmet.
– Vi räknar med att återvända till kyrka lagom till advent, säger Margareta Carlenius, kyrkoherde i Gagnefs församling.

Annons

Det var efter trettonhelgen som Gagnefs kyrka slog igenom sina bastanta portar för att under ett års tid genomgå en större renovering. Det innebär att verksamhet som tidigare varit förlagd till själva kyrkan nu flyttas till annan plats. Inte minst blir då det närliggande församlingshemmet en viktig knutpunkt då såväl dop och bröllop som begravningar flyttas dit.

– Det är ju en ganska omfattande renovering som ska göras, bl a ska lättbetong som sattes i väggarna kring sidogångarna under 60-talet tas bort så de gamla gråstensväggarna återigen blir synliga, berättar kyrkogårdsföreståndaren Åsa Hampgård som även är fastighetsansvarig.

Under renoveringen ska givetvis el, vvs och ventilation ses över, några bänkrader tas bort och hygienutrymmen skapas. Mer spännande är dock framtagandet av en gammal körläktare, "Gapskullen", som varit igenmurad under lång tid.

– "Gapskullen" ligger innanför den nuvarande väggen precis ovanför ingången till sakristian. Där stod förr korgossarna och sjöng när det var Gudstjänst i kyrkan. Den har varit igenmurad under mycket lång tid så ingen i dag levande människa har satt sin fot där. Det gör renoveringen extra spännande, menar Åsa Hampgård.

Inför renoveringen har en eventuell omplacering av kyrkans unika och vackra altarskåp också diskuterats.

– Renoveringen, och inte minst då altarskåpets placering, är en fråga som engagerat många i bygden och när församlingen sade nej till en flytt av skåpet så lyssnade vi, altarskåpet blir alltså kvar på sin vanliga plats, berättar kyrkoherde Margareta Carlenius.

Inför renoveringen har man också snokat runt i gamla förråd och där funnits såväl kyrkan gamla originalportar samt ljusbärare från 1700-talet och såklart ska dessa nu komma till praktiskt nytta igen.

– Sådant är ju otroligt roligt. Det handlar om kulturhistoria och lite av målet med renoveringen är att till viss del återställa kyrkan till hur den såg ut på 1700-talet, fortsätter Margareta Carlenius.

För hennes del innebär renoveringen att hon får hålla en hel del högtider på annan plats. Dock inte långt från kyrkan.

– Vi flyttar allt till församlingshemmet som dels ligger precis intill kyrkan, dels har väldigt ändamålsenliga lokaler. Här kan vi ha såväl dop och bröllop som begravningar utan problem. Sedan kan vi också hålla vissa ceremonier i Himmilsgården i Djurås, säger hon och ser inga problem med den tillfälliga flytten.

– Faktiskt inte. Vi kommer att kunna erbjuda sitt platser från 50 upp till 150 personer och en annan fördel är att begravningskaffe och liknande också kan hållas i församlingshemmet vilket kan göra det hela enklare för många. Men i december ska vi vara tillbaka i kyrkan igen, avslutar Margareta Carlenius.

Mer läsning

Annons