Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre räddas vid brand

/
  • De flesta som kommer i bränder är äldre personer. Därför vill nu Brandskyddsföreningen ökad brandsäkerheten i deras boendemiljö.

De flesta som dör i bränder är äldre personer.
Därför arrangerar Brandskyddsföreningen ett seminarium i Falun om hur kommunerna kan öka brandsäkerheten i de äldres boendemiljö.

Annons

Seminarieserien heter "Hembesök och Individanpassat brandskydd" och riktar sig i första hand till personal inom kommunens socialtjänst, hemtjänst, omsorgsförvaltning och räddningstjänst men även politiker och andra beslutsfattare.

– Det är inte hos de äldre det brinner oftast, men det är de som drabbas hårdast när olyckan är framme. I många fall finns det enkla lösningar för att ge äldre en chans att överleva en brand, säger Cecilia Uneram, brandingenjör, Brandskyddsföreningen.

I samarbete med Brandskyddsföreningen gör nu flera räddningstjänster runt om i landet hembesök i bostäder. Syftet är att informera de boende om vilket brandskydd de ska ha och vad de ska göra om det börjar brinna.

Genom besöken får räddningstjänsten också möjlighet att identifiera de områden och personer som är mest utsatta vid en brand. Räddningstjänsterna sitter på stor kunskap om brandskydd för individer med olika förutsättningar.

Dessutom har socialtjänstens biståndsbedömare stor erfarenhet och rutin av att bedöma äldres förmåga att klara sig själva. Genom bättre samverkan inom kommunerna kan äldre ges ett bra skydd även när de bor kvar hemma.

– Brandskyddsföreningen vill att alla kommuner ska erbjuda ett individanpassat brandskydd. Det skulle rädda fler liv och är en lösning som inte behöver vara särskilt svår eller kostsam, säger Cecilia Uneram.

Seminariet handlar om hembesök och individanpassat brandskydd. Syftet är att öka kunskapen hos kommunerna om vad man kan göra för att ge äldre och utsatta ett bra brandskydd. Serien avslutas i Falun den 31 maj.

Mer läsning

Annons