Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngve Gävert har alltid varit hemstaden trogen

/
  • Golf är ett intresse Yngve Gävert gärna ägnar mycket tid åt. Sitt stora intresse delar Yngve med sin hustru Vivi-Ann.  Foto: Klockar Mattias Nääs

Annons

Det var den stora bostadsbristen i Borlänge i början av 1960-talet som fick Yngve att 1963 lämna Borlänge för fyra månader. Han hade då gift sig med Vivi-Ann och de flyttade till Morgårdshammar där Yngve fått både bostad och arbete.

Men Borlänge Verkstäder som varit Yngves arbetsgivare i Borlänge ordnade snabbt bostad i Borlänge och flyttlasset gick åter hem.

För Yngve var det med två år i Bergslagsbyn, Harts 5, som hans liv började. Det blev sedan Hushagen och kasernen Lugnet fram till giftermålet med Vivi-Ann.

- Hushagen kryllade av ungar under 1940-50-talet så kompisgängen blev stora, minns Yngve sin uppväxt.

Efter sju år i Hushagens skola blev det flytt över vägen för Yngve, till Domnarvets Industriskola där han gick tre år med inriktning svets och smide.

Yngve blev intervjuad i ett radioprogram som hette Ungdom landet runt och berättade där att han skulle utbilda sig till svetsare- grovplåtslagare. Yrket blev han sedan, inom olika befattningar, trogen till pensioneringen.

Borlänge Verkstäder blev 1957 Yngves första arbetsgivare. Där började han direkt efter skolans slut.

- Arbetet bestod ofta av montagearbeten på anan ort, berättar Yngve som nämner Trängslets Kraftverk bland många andra.

Sin första smedja, AB Tuna Svets & Smide, köpte Yngve 1968 tillsammans med en kompanjon.

En ingenjörsutbildning på Soltorgsskolan var målet då Yngve 1972 åter togs plats i skolbänken. Efter denna utbildning hade det också blivit dags för nästa företag, AB Verkstadasproduktion AVP. 1991 var det som AB Kollin & Ström köptes in och de båda förtagen drevs tillsammans med kompanjoner till försäljningen 1997. Det fanns då ett 60-tal anställda.

Om privatlivet berättar Yngve att hans och Vivi-Anns familj 1963-1965 utökades med två döttrar, Ann Katrin och Annika. Bostadsadressen var då Prosavägeni Hytting. När döttrarna flyttat ut 1989 gick flyttlasset in till centrala Borlänge och Hagavägen där numera ungefär halva året tillbringas. Den andra halvan av året är Yngve och Vivi sommarboende i Flosjön, "48-an" . Vintertid är det en del tid som spenderas i fritidshuset i Lofsdalen. Här blir det skoteråkning, skidåkning och lite fiske.

Familjen den har hunnit utökas med mågar och fem barnbarn födda 1989-1998, fyra tjejer och en grabb.

Om sina fritidsintressen konstaterar Yngve att de varierat under åren. Sent 1950-tal spelade Yngve handboll i Borlänge Handbollsklubb där han en tid även var lagledare för juniorerna samt aktiv i styrelsen.

Dykarklubben Masen var Yngve med och bildade 1969 och han var klubbens ordförande fram till 1975. För Yngve hann det bli en hel del dykarutflykter, bland annat till Malta där vattnet var mycket klarare och varmare än i Sverige.

Fiske har varit en stor hobby och Yngve berättar med stor entusiasm om perioden 1974 fram till början på 1990-talet. Det var då fiske i Kaitum, strax nedanför Kebnekaise, som gällde. Här spenderades en vecka varje år i slutet på augusti. Det hanns också med en tre veckor lång resa till Alaska, där det var gott om fisk och björn.

Under några år på 1980-talet gjorde Yngve och Vivi-Ann cykelturer på tre till fyra dagar. Flera gånger trampade de Siljan-Orsasjön runt, Västerdalarna och ibland även hem från Lofsdalen.

IK Brage har under åren haft en given plats i Yngve och Vivis hjärta och Yngve påpekar att det nu, efter Brages uppflyttning till superettan, har blivit roligare igen.

En stor förändring inträffade 1990 i paret Gäverts liv. Det var då Yngve och Vivi-Ann började spela golf och de är nu aktiva i Leksands Golfklubb HD 55+.

- Så övriga intressen har fått stå åt sidan, förutom curling, upplyser Yngve.

Curling utövar Yngve i Borlänge Curlingklubb och det gör han under den årstid golfbanorna är stängda.

En och annan resa blir det också till varmare breddgrader undan kylan och mörkret hemma i Sverige. Golf, bad och sköna stunder i solen står då på programmet.

Fakta: Yngve Gävert

  • Född: I Borlänge.
  • Bor: I lägenhet på Hagavägen 12 B i Borlänge och fritidshus i Flosjön och Lofsdalen.
  • Familj: Hustru Vivi-Ann, döttrarna Ann Katrin och Annika, fem barnbarn, fyra tjejer och en grabb.
  • Yrke: Pensionär.
  • Fritidsintressen: Har varit många under åren. Några stora intressen är numera golf, curling och IK Brage. Följer tillsammans med Vivi-Ann laget i med och motgång.
  • Firar: 70 år den 19 september. Födelsedagen firas lördagen den 18 september med öppet hus från klockan 16.00 i kvartersgården, Musikanten 7 D.

Mer läsning

Annons