Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild Hasse hyllades av PRO Malung

/

Malungsprofilen Vild-Hasse Bengtsson gästade PRO Malung där han också hyllades i samband med 80-årsdagen.

Annons

Lådisilärna Kurt Jonsson, Jan Kappla samt Sverre Hansson leka och viskar fram Ville Tors fina musikstycke” Får jag gå in här och spela en visa”. De fortsätter sedan under mötets gång med roliga historier, sjunger och spelar musik från flera olika länder, men musikinstrumenten är från Älvdalen.

In träder sedan den goa människan Vild-Hasse med en av sina välkända ramsor och delger oss att ”Korvhandlare” har sitt hem i himlen. Hasse berättar sedan om sitt rika liv, höviska jungfrur skingrade röken och Hasse föds den 20 april 1938 samma dag som Hitler fyller 50 år. Båda var talföra men övriga likheter finns ej. Föräldrarna undrar vad månde bliva av detta barn, fadern önskar att han ska bli affärsman men moderns önskan är han ska bli präst.

Hasse är med i mobiliseringen tyskarna har intagit Norge, sedan börjar han studera religion i Uppsala men rymmer till Göteborg, mönstrar på en båt och tycker att han har fått ett bra jobb, nåja han får börja med att städa en hytt. Resan drar ut över de sju haven, Hasse får vara med om ” maj dej” på Kinesiska sjön. Så kommer han till Cuba är med i revolutionen, får hälsa på Castro, resultatet av detta är att han än i dag inte får komma in i America. Det är oroligheter i Afrika, missionen är att ta hand om barn och kvinnor, där får Hasse träffa Hammarsköld och von Rosen, får uppleva det fasanfyllda dådet av tretton styckade irländare.

Då tar missionen slut, det är inte soldat-präst-missionär eller sjöman han ska bli. Hasse får en ljus idè, han ska bli artist, han köper en gitarr lär sig tre ackord och ska vara med på Lugnet och spela en lördags afton, Lugnet var på den tiden ett populärt hotell i Malung. När Hasse har börjat att spela så kommer Kajsa Bondpä (en kulturpersonlighet i Malung) fram till honom, Hasse tror att hon skall lämna ett kulturpris men icke så, hon ber honom att sluta. Så kommer krögaren Gösta Erik också fram, Hasse undrar om han tycker att han ska höja ackordet lite, nej vrålar Gösta Erik du ska sluta.

Skam den som ger sig Skinnspecialisten i Malung har verksamhet i Bulgarien där får Hasse jobb och detta går bra. Hemma på semester drar han i väg med kompisar till Värmland. I Sandgrund är det livat värre här får han träffa predikanten Molle Lindberg, trubaduren Bengt Sänd och författaren Olle länsberg.

Här skulle man kunna leva men man måste ha något att sälja. Hasse går då till Konsum och köper korv, dessa säljs med gott resultat . Ja därför blev Hasse korvhandlare.

Ordförande Bengt Albertsson tackade Hasse för ett trevligt kåserande och överlämnade en bukett blommor, Ca 100 medlemmar hyllade Hasse med sången ”Med en enkel tulipan” då Hasse fyller 80 år.

Ann-Marie Pettersson

Mer läsning

Annons