Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårmöte med SPF i Smedjebacken

/
  • Alf Werner tackar Anna Falkengren för besöket med en vårblomma.

Dagsmeja, solsken och vårdagjämning vid marsmötet med SPF Barkenbygden. Anna Falkengren från Ekomuseum Bergslagen berättade då om museet och intressanta besöksmål till sommaren.

Annons

Anna berättade att museet funnits i drygt 30 år och att bl a.Örjan Hamrin vid Dalarnas museum var drivande vid bildandet. Örjan ville synliggöra mer från södra delarna av Dalarna där de flesta industrierna funnits. Tillsammans med Västmanland togs namnet Ekomuseum Bergslagen. Området sträcker sig från Grangärde finnmark till Borgåsund.i Mälaren.

På 1700-talet var järnet mer värt än guld. Järnet fanns i marken och tillsammans med skogen och vattenleden Strömsholms kanal blev det en stor aktivitet i området. Mycket av det gamla har restaurerats och är idag världens största ekomuseum med ett 60-tal turistmål.

Anna berättade om flera sevärda områden. Speciellt rekommenderade hon ett besök vid Skanzenmuseet i Hallstahammar. Där finns även Trångfors smedja som under 20 år renoverats och kan numera visas i full drift Även i Riddarhyttan finns mycket att se och varje år framställs järn ur den röda jorden. Hon rekommenderade också att se den föreställning som ges under två dagar av Teatermaskinen.

Till sommaren samlas drygt 130 programpunker under Järnruttenveckan den 30 juni till 8 juli. Åhörarna visades stort intresse för Bråfors bergsmansby. Vid kommande träffar med SPF fick styrelsen i uppdrag att ordna ett besök där. Anna tackades med en uppskattande applåd och en bukett med vårblommor

Nils-Olov Olsson

Mer läsning

Annons