Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga spelmän i Bingsjö kyrka

/
  • Arvid och Åke spelade låtar av Wilhelm Hedlund.
  • Anders Engström, Mats Rönnblad, Siri Hansson och Åke Wänn ur gruppen ”Okôn sôm helst”.

På vårmarknadsfredagens kväll bjöd medlemmar ur gruppen ”Okôn sôm helst” från Svärdsjö och Kulturskolans ungdomsspelmanslag från Falun under ledning av Åke Wänn och Britta Börjes på en succékonsert i Bingsjö kyrka.

Annons

Ungdomarna har bara spelat ihop sedan i höstas, deras lärare Britta Börjes och hennes entusiasm har smittat av sig till eleverna som skickligt framförde bl a en rapsodi av olika stycken i en musikresa jorden runt och målet blev sedan Rättvik med ”Tång Faras gånglåt”. Den kanske blivande storspelmannen Arvid i ungdomslaget har som skolarbete Wilhelm Hedlunds musik, liv och leverne och Arvid gav tillsammans med Åke några exempel på Hedlunds låtar.

Anders Engström sjöng den dramatiska Eiravisan, med text som åskådliggjorde det hårda livet i Stockholm på 1800-talet, melodin har Svartnäs-spelmannen Erik Björkman gjort. ”Okôn sôm helst” bjöd bl a på ”Paradiset Honolulu” och ”Blåsippan” liksom beredskapsvisan ”Ann-Karoline” där Siri Hansson släppte loss vid solomicken tillsammans med spexande Åke, Anders och Mats Rönnblad. Ett 70-tal personer kom till kyrkan och gav hela tiden spontana applåder.

Finalen gick i Bingsjös tecken med Slunk Hans gånglåt och Hjärp Eriks ”Tre svenska sjömän i Norsk hamn”.

Walters Börje Edénius

Mer läsning

Annons