Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tempelriddarna söker föryngring med Öppet hus

/
  • Riddaretemplet Ariel bjuder in till Öppet hus den 21 april. Men det är inte ovanligt att ordenssällskapet finns med och presenterar sig själva i olika sammanhang. Här till exempel i samband med IOGT/NTO:s distriktsårsmöte i Falun, där Ariels Kaplan Emil Gregori och Mästaren Lars-Erik Måg spred kunskap om Sveriges enda helnyktra ordenssällskap.

För fyra år sedan tog riddaretemplet Ariel i Falun ett nytt initiativ. Man öppnade för en dag upp sina lokaler för allmänheten.
– Det hela fungerar bra och det ger allmänheten chansen att få se vilka vi är och oss möjligheten att locka nya medlemmar till oss, säger Riddaretemplets mästare Lars-Erik Måg.

Annons

Riddaretemplet arbetar hårt för att locka nya medlemmar både till Tempelriddareorden och till den kvinnliga motsvarigheten Tempelbyggareorden, som har en ”Förgård” till Stockholmstemplet Mälardrottningen i Falun.

– Vi har en hög medelålder i framför allt Riddaretemplet Ariel, berättar Måg. Det innebär att vi tappar medlemmar varje år på grund av ”naturlig avgång”. Redan i år har sex av våra bröder avlidit, så vi har många projekt för att få en föryngring av medlemskåren.

En svårighet för personer som är intresserade av Riddaretemplets verksamhet är att de måste ha tre Tempelriddare som rekommenderar dem och ställer upp som deras faddrar för att man ska kunna tas in som medlem.

– För att underlätta för ”okända” att komma in håller vi nu på att skapar en rekryteringsutpost i Dalarna. En sådan har möjlighet att ta in ”lärlingar” i sin verksamhet, och där lär de tempelriddare som ingår i utposten känna lärlingarna och kan sedan rekommendera dem till templet.

Några gånger per år bjuder RT Ariel också in tänkbara nya medlemmar till speciella informationstempel. Ett sådant hade man senast i november.

– Det gav bra resultat, berättar Måg. Det gav två nya bröder till templet och dessutom en lärling till vår utpost i Ludvika, som vi räknar med ska tas in i templet nu under våren. Den yngsta av dem var född 1979, så det innebär en rejäl föryngring.

Ariel fyller för övrigt 100 år 2019. Något som Riddaretemplet nu arbetar hårt med. Bland annat håller man på att förfärdiga en jubileumsskrift på just 100 sidor, som ska berätta om templets första 100 år.

Årets Öppet hus blir nu på lördag den 21 april.

– Då bjuder vi på fika, en guidad rundtur i fastigheten som i många år var pastorsbostället i Falun och avslutning i Tempelsalen, där besökarna får uppleva en information som lämnas i samma form som ett ordensmöte, med hjälp av ritualer. Allt för att ge en fingervisning om hur verksamheten går till.

Tempellokalen på Åsgatan 45 öppnar 12 och besökare tas in till 16. Besöket tar cirka en timme.

– Vi hoppas hinna genomföra fyra rundvandringar under dagen, avslutar Lars-Erik Måg, som hälsar alla, både intresserade av Tempelriddareorden och nyfikna på huset, välkomna.

Mer läsning

Annons