Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temaförmiddag om säkerhet i bostaden

/
  • Räddningschef Rune Daniels informerade om säkerhet i hemmen.

Den 10 april hölls vårterminens sista temaförmiddag i Bingsjö bystuga i arrangemang av Lanthandeln, Svenska kyrkan och Bystugeföreningen.

Annons

Dagens tema var säkerhet i hemmen och räddningschefen i Rättvik, Rune Daniels, hade inbjudits för att ge råd och rön för att undvika olyckor och bränder. Många tips fick åhörarna bl a skaffa timers till TV, kaffebryggare och andra elföremål eller dra ur kontakten.

Att ladda mobilen på icke brännbart underlag, halkskydd under mattor, att ta hjälp att byta gardiner, eller att ta ner kärl ur överskåpen, att spisfläkten rengörs från fett och damm. Använda flytväst och ta på sig isdubbar vid sådana tillfällen. Daniels visade pulverbrandsläckare och ett modernt skohorn som har en pigg att nå upp och kolla brandvarnaren med.

Viktigt att man har mobiltelefon på sig eller i närheten hela tiden om olycka skulle inträffa och då slå 112, och vänta tills dom svarar fastän det inte låter i luren. Observera att man inte ska ringa igen om det är tyst i luren, då blir det ton för upptaget i stället.

Daniels delade ut checklistor ”Seniorkollen” och ”Säkra hemmet” samt andra informationsblad. Hos Räddningstjänsten i Rättvik kan man låna flytvästar, isdubbar, bilbarnstolar. Där finns även möjlighet att köpa brandsläckare, brandvarnare och brandfiltar.

I Rättvik finns även Fixar-Malte som gratis hjälper den som är 65 år och äldre eller med grava funktionshinder med t ex att byta glödlampor, säkringar och andra mindre sysslor. Däremot ingår inte grövre jobb såsom måla staket, gräva om landen, skyffla grusgången eller liknande. Fixar-Malte nås på telefon 0248/70474. Rune Daniels fick rungande applåder för sin gedigna information att i möjligaste mån göra tillvaron olycksfri.

I samband med temaförmiddagen serverade Walters Christina och Liss Anna-Maria en uppskattad lunch.

Walters Börje Edénius

Mer läsning

Annons