Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhård timme i porfyrens tecken

/
  • SPF Älvdalen har gjort ett intressant besök vid Porfyrmuseet.

SPF Älvdalen anordnade ”En stenhård timme i porfyrens tecken”.
Ett sextiotal åhörare träffades på Porfyrmuseet för att lyssna på Marit Norin som höll en föreläsning om porfyren.

Annons

2018 är ett jubiuleumsår i porfyrens tecken. Det är 200 år sen Karl XIV Johan blev kung i Sverige, köpte Porfyrverket och 30 år sen Porfyrmuseet invigdes. Föreläsningen som initierats av SPF tog upp porfyrhanteringens historia och betydelse för Älvdalen samt dess spridning till andra länder.

Älvdalsporfyren bildades för 1,7 miljarder år sedan i vulkanutbrott. Porfyrtillgångarna i Älvdalen upptäcktes redan på 1730-talet, men först i slutet av 1700-talet blev det aktuellt med brytning och bearbetning av stenen. 1788 bildades Elfdals Porfyrverk. Syftet med Porfyrverket var att ge arbete och bröd åt befolkningen i denna svältande landsända.

1818 köpte Karl XIV Johan Porfyrverket och det var i kunglig ägo till 1856. Vaser, smöraskar, knivskaft, mortlar och stora praktpjäser tillverkades på 1700- och 1800-talen. Idag tillverkas bl.a. smycken. Nu för tiden används även porfyren som vägbeläggningsmaterial.

Efter föreläsningen kunde besökarna titta närmare på alla de porfyrföremål som museet förfogar över. Sen blev det kaffe och smörgås, lotteridragning och uppskattad musikunderhållning av Mats Olén, Sofia Alfredsson och Kalle Jönsson.

En av åhörarna var Margareta Moureau, som tyckte att det var ”En fantastisk och inspirerande föreläsning om älvdalsporfyr och Porfyrriket och en glad föreläsare som Marit Norin ger så mycket”. Ordföranden Bosse Nilsson tackade musikerna och föreläsaren med blommor.

Pell Lena Norin

Mer läsning

Annons