Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Tuna-Säter på besök hos Lars Lerin

/
  • SPF Tuna-Säter har besökt konstnären Lars Lerin i Karlstad.

Att resa till Karlstad med målet till den numera berömda konstnären Lars Lerins utställning i Sandgrund är ett mycket populärt resmål.
Det är så populärt att SPF-seniorerna i Tuna-Säter fyllde två bussar, som vid olika tillfällen, har besökt utställningen.

Annons

Det var en ganska tidig morgon vi äntrade bussen för resa nummer 2. Klockan var bara 07.15 när vi lämnade SPF-lokalen i Romme och påbörjade resan. En del syntes kanske lite morgontrötta men alla var vid gott humör och stämningen och förväntningarna var på topp.

När klockan närmade sig 09.30 började kaffesuget slå till och då hade vi kommit till Filipstad där vi blev serverade kaffe och smörgås vid Utpostens café med bedårande utsikt över Filipstad. Resan fortsatte sedan mot Karlstad och dagens mål.

Vår guide för dagen, Karin S. Berg, berättade kunnigt och bra historien om hur Sandgrund förvandlades från danspalats till konsthall. Om Lars berättade hon att när Lars var fem år satt han vid köksbordet hos sin farmor och ritade och målade vulkaner samtidigt som han tränade på att skriva sin autograf. Han talade om för sin farmor att han skull blir konstnär och berömd och få skriva autografer.

Det löftet har Lars med råga infriat till sin farmor. Lars första konstutställning var i pappa Jonnys skyltfönster i herrekiperingsaffären i Munkfors. Sedan dess har det blivit åtskilliga utställningar både utomlands och i Sverige. Snart väntar en Lerin-utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Vi fick en guidad tur över utställning och många av tavlorna, akvarellmålningar, var motiv från Lofoten där han tillbringat många år och gärna återvänder till. Det fanns förstås många andra motiv från såväl länder med stadsmiljöer, från västkusten där hans mamma kommer ifrån, och från naturen med björkskogen som återkom i flera tavlor.

Under tiden vårt besök pågick i konsthallen fanns Lars Lerin på plats. Han samtalade glatt och gärna med oss besökare och ställde villigt upp för att låta sig fotograferas. Efter besöket blev det lunch och därefter påbörjades resan hem mot Dalarna igen och dagens duktiga chaufför gjorde att vi lugnt och tryggt kunde luta oss tillbaka på sätet i bussen och summera och njuta av dagens alla intryck.

Laila Andersson

Mer läsning

Annons