Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Tuna-Säter fick en dos medicinsk historia

/
  • Guiden Kaarina Jansson visar med hjälp av en fullstor docka hur dåtidens patientläder såg ut.
  • Sprutor av äldre modell.
  • En gammaldags sjuksal finns bland sevärdheterna vid Medicinhistoriska museet i Falun där SPF Tuna-Säter gjort ett besök.

SPF Tuna-Säter har gjort ett besök vid Medicinhistoriska museet i Falun.

Annons

På Medicinhistoriska museum egen hemsida kan man läsa följande:

"Museet finns i Nisserska huset vid Falu lasarett. Huset byggdes 1896 som en arbets- och försörjningsinrättning för fattiga och kallades för Vallmanska arbetsinrättningen efter en av dess donatorer, direktör Claes Vallman. Efter att Landstinget övertagit huset på 1940-talet användes det för vård av långtidssjuka och senare ersätta verksamheten vid det ursprungliga Nisserska sjukhemmet, som även det tillkommit efter en donation, i detta fall från familjen Nisser. Nisserska huset inhyste för en tid snickare, tapetserare med flera, men inrymmer sedan 1999 Medicinhistoriska museet, Nisserska teatern och konstateljéer."

Vår guide för dagen, Kaarina Jansson, som tidigare arbetat många år inom sjukvården visade oss runt i museet. Vi fick se hur dåtidens instrument av olika slag inom sjukvård fungerade, porslinsögon och proteser av allehanda slag. Vi fick ta del av hur röntgenutrustningen utvecklats genom åren.

Ett besök i en operationssal från dåtiden och en sjuksal med sängplatser och fullstora dockor klädda i tidsenliga kläder fick vi också se. Vi fick också veta att barnmorskeutbildningen här i Sverige började på 1700-talet och då var utbildningstiden två år med lärlingstid innan man blev godkänd och fick sitt barnmorskebrev och kunde börja sin tjänstgöring.

Fram till 1950-talet fick barnmorskorna dessutom betala och tillhandahålla sin utrustning själv innan det så småningom blev Landstinget som ansvarade för dem. Utvecklingen gått framåt och vi är nöjda med den sjukvård vi erbjuds idag.

Laila Andersson

Mer läsning

Annons