Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Falun besökte Silverhyttan

/

SPF Falun har gjort en solrik utflykt till Silverhyttan.

Annons

I strålande sol och 24 grader varmt samlades 25 medlemmar vid ingången till området Born i Falun. Här ligger gamla fina magasin och fabriksbyggnader i slaggsten som minne av den tid då Stora Kopparberg hade en del av sin verksamhet här.

En byggnad inrymde ett kemiskt laboratorium, där man utarbetade kemiska metoder för att utvinna metaller från den allt sämre malmen man tog upp från gruvan.

Man möttes av guiden Lena Grönlund Myrberg som på ett levande sätt berättade om den forna verksamheten. Silverhyttan byggdes i slaggsten 1886 och var verksam fram till 1920. Den övergavs då och fick förfalla.

1945 tog man upp verksamheten igen enbart för att kunna spela in en film om hur det gick till när man utvann silver och guld. Filmen, som var i svartvitt visades för oss och gav en bra inblick i det hårda livet som silversmältarna hade.

Efter det fick Silverhyttan åter förfalla tills man för några år sedan gjorde en omfattande renovering, så att den nu kan visas fram för allmänheten. Den är den enda kvarvarande silverhyttan i Sverige. Inte ens Sala har en sådan. Den är väl värd ett besök.

Mer läsning

Annons