Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF bjöds på Rolf Hammars kungar

/
  • Rolf Hammar gästade SPF Mora och berättade om skidkungar han mött under sin tid som Vasaloppets

På SPF:s lokal på Midsommarbacken i Mora bjöds en vältalig publik på ett uppskattat kåseri när Rolf Hammar, generalsekreterare för Vasaloppet under 1987-2008, gästade.

Annons

Rolf Hammar berättade om "Oväntade eller förväntade möten - personer som gjort avtryck i mitt liv". Publiken bjöds på många anekdoter och skratt. Hans kungar var kung Carl XVI Gustaf, Mora Nisse och Sixten Jernberg. Kung Carl Gustaf åkte Vasaloppet tre gånger, 1977, 1987 och 1997. Han var vältränad och åkte ifrån de lagom diskreta Säpo-agenterna, och ville inte godta att de fick hans tid på sina diplom.

Mora-Nisse, med sina nio vasaloppssegrar, var en allt igenom ödmjuk och trevlig hedersman, medan Sixten var envis, drivande och ofta burdus. Båda har skrivit var sin bok, och båda visades upp, med autograf och personlig hälsning.

En som verkligen låg Rolf varmt om hjärtat var Sven "Plex" Pettersson, som verkligen gillade Mora och Vasaloppet. Han bevakade hela 49 Vasalopp, ingen dålig bedrift. Han var mån om alla, och hälsade på alla funktionärer han kunde. Rolf ville också lyfta fram funktionärerna, de riktiga hjältarna. Få orter i Sverige har så stor andel idealister som Mora, menade han uppriktigt.

En annan hjälte i Rolf Hammars värld är Bernt "Bempa" Eriksson, bandyhjälten som deltog i 109 landskamper och åtta VM. Han ska bland annat ha sagt: "Släng en bandyboll och en puck framför en katt. Vilken tror du den väljer?"

På detta sätt gick Rolf Hammar på till publikens jubel, och presenterade ytterligare några hjältar, ända tills alla bjöds på kaffe med Moras godaste bullar och kakor.

Thomas Edoff

Mer läsning

Annons