Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår efter Olof den helige

/

Johanna Nybelius, museipedagog och arkeolog med gedigna kunskaper i medeltidshistoria, föreläste livfullt i församlingshemmet i Hosjö om Olof den helige och spåren efter honom i Dalarna.

Annons

Olof var ättling till Harald Hårfagre i Norge, född på 900-talet och en riktig hårding. Olof (Olav i Norge) blev kung år 1015 och han for fram som en viking; stred och erövrade runt om i Europa och Ryssland. Enligt sägnen ska Olof ha landstigit i Medelpad och därifrån tagit sig västerut till Norge för att återta makten. Men fiendehärar väntade och i slaget vid Stiklestad nära Nidaros (Trondheim) dödades Olof den 29 juli år 1030.

Hans anhängare såg till att hans kropp blev förvarad i det dåtida kapellet och nu började legender spridas om mirakler som skedde. Människor började vallfärda till Nidaros.

Efter sin död blev Olof helgonförklarad och mytomspunnen som få. I Norge men också i Sverige går många pilgrimsleder mot Nidaros, bland annat leder längs Väster- och Österdalälven. Olof den helige lär inte ha färdats i Dalarna i någon större utsträckning, men några vigda Olofskyrkor med värdefulla träskulpturer finns till exempel i Grangärde, Rättvik och Malung.

Pilgrimsgruppen i Vika-Hosjö stod för arrangemanget som lockade ett tiotal intresserade åhörare.

Mer läsning

Annons