Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare på gudstjänst i finnmarken

/
  • I söndags var det skotergudstjänst i Blåbergsåsens fäbodar i trakterna av Bingsjö. En uppskattad och välbesökt tradition församlingen hållit vid liv sedan sekelskiftet.

Det har hållits skotergudstjänst i Blåbergsåsens fäbodar i Rättviks finnmark.

Annons

Sedan år 2000 har Bingsjö i Rättviks Finnmark firat en s k skotergudstjänst i Blåbergsåsens fäbodar som egentligen tillhör Boda socken, men är belägen nära Finnmarken. Flera av gudstjänstbesökarna samlades i Finnbacka hos Claes-Göran Goliats och under hans ledning åkte alla den 25 februari mot Blåbergsåsen där snödjupet var 109 cm.

Efter en kall natt kom solen och lyste upp det vintriga landskapet, omramat av gamla byggnader som förr i världen sjöd av liv under somrarna då lekunur buffrade djuren dit från Bodabyarna, en av dom kända var Jann Mor, som även fått en polska uppkallad efter sig.

Denna söndag, den 2:a i fastan, hade det anlänt åtta skotrar och 15 personer. Goliats hade tänt marschaller och brasor och fru Margareta smyckade fäbodens altare, en gammal sågbock med granris.

Prosten Anders Åkerlund predikade om skönheten i naturen och inuti oss. Det finns skuggor och ljus i oss alla men skönheten vinner alltid. Han påminde om indianernas talesätt: ”det bor två vargar i alla och den man matar vinner”. Vidare att vi förlorat ett språk i vårt land, nämligen det runt våra andliga erfarenheter. Vi säger tack gode Gud, men hur tacksamma är vi egentligen? Det kanske måste hända något allvarligt innan orden får djupare betydelse.

Flertalet psalmer sjöngs à cappella då fäboden saknade både instrument och musiker just denna dag. Innan alla skildes åt och ”skotrade” åt olika väderstreck blev det en stunds samvaro kring eldarna med korvgrillning.

Walters Susanne Edenius

Mer läsning

Annons