Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjösjukan lade planerna på is

/
  • Tack vare sambon i ridbranschen har Ingvar blivit intresserad av ridning. Här är det barnbarnet Lovisa på hästen Pricken som visar hur det går till.  Foto: Peter Ohlsson
  • Den är snäll, godmodig - och hög. Men det är inget som avskräcker den blivande ryttaren. Efter tolv år i politiken med höga uppdrag är han van vid att det blåser uppe på toppen.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

Som de flesta smågrabbar hade Ingvar drömmar om vad han ville göra.

- Min dröm var att komma till Sydamerika och att få åka med ett fartyg längs USA:s kust, berättar han.

Riktigt så blev det nu inte även om han i unga år gjorde ett tappert försök. Vid den tiden bodde han i Ställberget i Nyhammar dit familjen flyttat från Torsby via Älvdalen. Tanken var att Ingvar skulle fortsätta på Riksyrkesskolan i Gamleby när han lämnade Nyhammars skola.

Men ynglingen hade andra planer. Han skulle ut på sjön. Den oroliga modern lugnades av pappan och så kom det sig att Ingvar, inte ens 16 år fyllda, åkte till Göteborg och tog hyra på en båt till London. Någonstans skulle han ju börja för att så småningom komma till Sydamerika.

Han gungade iväg och minns den starka upplevelsen när båten gick uppför Themsen och in i London. Han minns också hur spännande det var att få springa omkring på Londons gator.

- En bondpojk i storstan, säger han och skrattar.

Dessvärre fick han med sig ett annat bestående minne. Han hade anlag för sjösjuka, vilket hade visat sig gång på gång under resan.

Hans nästa planerade tripp, mellan Polen och Svarta Havet, blev inte av. Och Sydamerika fick fortsätta vara en dröm. I stället återvände han till Sverige och skolan i Gamleby.

Därefter följde ett pärlband av anställningar. Han jobbade bland annat vid Nyhammars Bruk, sedan i Grängesberg (dit han flyttade) på Schuberts Maskinmontage och i gruvan. Han startade en golvfirma tillsammans med Jonny Johansson, han har också drivit en kioskrörelse, arbetat som annonssäljare och i Dalarnas Idrottsförbund.

Parallellt med arbetslivet löper två tydliga linjer: bandy och politik.

- På hösten det året fick jag frågan om jag ville bli kassör i Grängesbergs BK efter KG Karlqvist och tackade ja.

Det kan te sig lite märkligt eftersom han inte spelat en endaste bandymatch. Det brukar inte heller vara kö precis till ideella uppdrag i en klubbstyrelse, men Ingvar hade redan i unga år visat prov på att han gillade sådana sysslor. Vid tolv års ålder startade han Ställbergets IK.

- Jag var ordförande, sekreterare och kassör, avslöjar han och ler åt minnet.

Engagemanget inom bandyn blev långvarigare än någon kunnat ana, inklusive honom själv. Det pågick i hela 40 år. Under de fyra decennierna var han bland annat ordförande i GBK, verksam inom Dalarnas Bandyförbund och även på riksnivå i Svenska Bandyförbundet.

Politiken kom också tidigt med i bilden. Han hade sitt första uppdrag i slutet av 60-talet då han som 23-åring blev S-ledamot i fritidsnämnden i dåvarande Grangärde kommun. Vid tiden för kommunsammanslagningen med Ludvika 1971 hoppade han av.

Det blev en lång paus från politiken, men för tolv år sedan gjorde han come back. I dag är han ordförande i Ludvika Arbetarekommun, i kultur- och fritidsnämnden och Ekomuseum Bergslagen. Han återfinns också i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Ingvar är således en aktiv nybliven pensionär. I grunden beror det förstås på en god hälsa och att inga krämpor infunnit sig. Han motar dem dels med regelbundna besök på gymmet, dels med att förflytta sig hastigt mellan sex och åtta kilometer varannan dag.

- Jag springer inte, jag lufsar, understryker han.

Vad som väntar runt pensionärshörnet vet han inte, men nämner sitt nyvakna intresse för att läsa böcker. Han gillar också att resa även om resmålen med åren fått en annan karaktär.

- Som yngre var jag nöjd med en sandstrand och sol. I dag har jag inte tålamod för sånt utan åker hellre till en storstad några dagar.

Han hoppas också på lugnare morgonrutiner.

- Tänk att få hämta tidningen och sedan kunna lägga sig igen och läsa den i lugn och ro. Det ser jag fram emot.

När det gäller drömmarna från ungdomen har han redan klarat av USA tack vare bandyn. Men besöket i Sydamerika är fortfarande ogjort.

- Tja, inget är planerat, men man vet aldrig, säger Ingvar Henriksson.

Fakta: Ingvar Henriksson

  • Född: I Torsby.
  • Bor: På Fredsgatan i Ludvika.
  • Familj: Sambon Stina, två egna vuxna barn, fem barnbarn och sambons tre barn.
  • Yrke: Pensionär.
  • Fritidsintressen: Politiken överskuggar det mesta, speciellt i rådande valtider.
  • Firar: 65 år den 14 september. Det eventuella firandet får bli en senare fråga i höst.

Mer läsning

Annons