Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer fick kunskap om hemtjänst

/
  • Seniorer fick höra hur kommunens hemtjänst fungerar.

SPF Skinnarbygd har startat vårterminen med besök av hemtjänsten, som har stått i fokus under hösten. Vi ville veta hur den fungerar i Malung-Sälens kommun.

Annons

De som visste var undersköterskan Irene Dahlman, enhetschefen Anna Enders och biståndshandläggaren Anki Lundberg. Hemtjänst är en vittomfattande organisation där alla som av olika skäl inte klarar av sin vardag kan få hjälp. Man behöver inte vara pensionär. Det kan gälla saker som tillsyn, städning, tvätt, mat, personlig hygien. Det praktiska arbetet utförs av undersköterskor. Den kompetensen är önskvärd, tyvärr har inte alla den.

Arbetet leds av enhetschefen som i södra delen basar över 7 grupper som har olika tjänstgöringsgrader. Man försöker hålla god kontinuitet hos dem som behöver mycket hemhjälp, tyvärr så kan ju sjukdom och oförutsedda händelser sätta käppar i hjulet. Biståndshandläggaren är den första personen man träffar när behov av hemhjälp uppstår. Med denne diskuteras hur stora insatser som önskas, det är alltid den enskildes behov som styr.

Kostnaden beror dels på omfattningen av insatser dels på den enskildes ekonomi. Malung-Sälens kommun har jämförelsevis låga kostnader fick vi veta. Vidare diskuterades larmet som många tycker är för dyrt och därför avstår ifrån. Till sist togs frågan om frånvaron av demenssköterska upp. Kommunen har en åldrande befolkning och demenssjukdomar ökar i takt med det. Malung-Sälens kommun är en av två kommuner i länet som saknar den kompetensen, vilket är en skamfläck. Behovet finns och skulle underlätta mycket för hemtjänsten och alla berörda om den funnes på plats.

Något som också saknas och är efterlängtat är en fungerande väntjänst. Där kan pensionärsföreningarna göra en insats. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Efter detta möte kunde de 65 mötesdeltagarna konstatera att vi har en väl fungerande hemtjänst i Malung-Sälens kommun. Behöver vi hjälp så får vi det.

Marianne Roos

Mer läsning

Annons