Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Second hand är hett i Avesta

/
  • Inger Vesterberg i Röda Korsets butik betjänar
  • Marie Johansson, t h, och hennes kollega Faten arbetar för dagens inne på butikens stora lager där mycket gås igenom och snyggas till innan det släpps ut i butiken till försäljning.
  • ev ettabild

– Second han är inne i dag.
Det konstaterar Inger Vesterberg i Röda Korsets butik i Avesta som har ett ständigt inflöde av såväl varor som kunder och i slutändan bidrar med många sköna biståndskronor.

Annons

Röda Korsets butik i centrala Avesta är ett eldorado för den som hellre handlar begagnat än nytt. I butiken, som har öppet tisdag till fredag, finns det mesta ett hushåll kan behöva.

– Men annars har vi nog det mesta och det är många som kommer hit när man ska handla. Framför allt är det möbler och barnkläder som säljer bra, berättar Inger Vesterberg som står i kassan när tidningen tittar in.

Hennes påstående bekräftas också omedelbart när Yan Dong och hennes dotter kommer fram för att betala ett par lovikavantar samt några stickade sockor.

– Vi kommer ofta och gärna hit och handlar, säger hon och lägger ned dagens inköpsfynd i påsen.

De som arbetar där gör det på ideell basis och vid sidan om själva butiken finns också ett stort lager där utrymmena är rejält tilltagna, vilket kan behövas.

– Avestaborna är verkligen duktiga på att såväl handla saker här som att lämna in det de inte längre behöver, berättar Marie Johansson som för dagen håller till "bakom kulisserna".

Trivs på jobbet gör hon också.

– Här jobbar man för glädjen och kamratskapen, att det hela dessutom är till nytta för ett gott socialt ändamål gör nu knappast saken sämre, säger hon.

Ute i butiken går kunderna runt och tittar och känner på farorna och ute hos Inger Vesterberg plingar det nästan oavbrutet i kassan.

– Pengarna ramlar in. Under 2015 hade vi faktiskt samlat in så mycket pengar att vi kunde skänka drygt 600 000 kronor till olika biståndsändamål, förklarar hon inte helt utan stolthet.

Om det dock är något Röda korset i Avesta skulle behöva så är det mer frivillig personal.

– Personal behövs alltid och för tillfället är vi lite kort på den punkten. den som är intresserad har bara att höra av sig, avslutar Inger Vesterberg och tar hand om nästa kund i Röda Korsets butik.

Mer läsning

Annons