Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutiner gav Åsa kraft

/
  • Före detta miljöministern och språkröret Åsa Romson fyller 45 år.
  • Åsa Romson fick lämna ifrån sig makten både som språkrör och minister
  • Åsa Romson har bestämt sig för att inte kandidera till riksdagen i nästa val och återgå till forskningen.
  • Under de tunga perioderna i regeringen hämtade Åsa Romson kraft i naturen.
  • Före detta miljöministern och språkröret Åsa Romson fyller 45 år.

Miljöpartisten Åsa Romson föll från höga höjder och fick lämna ifrån sig all makt hon hade, både som språkrör och minister. Mitt i stormen skänkte vardagsrutiner och vistelse i naturen kraft.
Nu har hon bestämt sig för att inte kandidera för riksdagen i nästa val och återgå till forskningen.

Annons

Åsa Romson valdes till Miljöpartiets språkrör 2011 och blev efter valet 2014 klimat- och miljöminister med den ceremoniella titeln vice statsminister. Våren 2016 var en tuff tid för Miljöpartiet med dalande popularitet och bristande förtroende för språkrören. I maj valde partiet att byta ut Åsa Romson, som då också avgick från regeringen.

Länge har hon valt att hålla tyst, men nu tar hon bladet från munnen.

– Att lämna gamla uppgifter och byta uppdrag lär man sig att göra i ett yrkesliv. Vissa gånger är det svårare än andra. Ett förtroendeuppdrag har man så länge man har ett förtroende. Det måste man som språkrör vara ödmjuk inför.

Arbetet med miljö- och klimatfrågor var något som höll henne uppe under de tunga perioderna i regeringen.

– Det gav mig en otrolig glädje. På ett personligt plan var det bra med vardagsrutiner – som att cykla med sonen till förskolan – och att vara ute i naturen för att hämta kraft. Jag är en människa som hämtar kraft i naturen. Att vistas på ett rofyllt ställe ute i skärgården gör att jag blir lugn och får perspektiv. Där behöver jag inte grubbla så mycket, utan kan bara vara. Jag känner mig som en stark person och är van att gå min egen väg.

Tryggheten är sprungen ur en barndom i en bra familj med mamma, pappa och en storebror i miljonprogramområdet Salem utanför Stockholm. En uppväxt med många vänner och rikt föreningsliv, inte minst inom orientering tillsammans med pappa (hon är aktiv fortfarande).

– Jag var en rätt självständig och företagsam tjej.

Som studieinriktning valde hon juridik.

– Juridik kan vara ett medel för att skydda miljön och naturresurserna. Vi jurister har ett stort behov att in i minsta detalj reda ut vad som är rätt och vad som är fel. Det är väldigt fascinerande.

Under studierna fick hon upp ögonen “för de globala orättvisorna i världen”. Övertygad om att även lösningarna måste vara globala gick hon med i Grön ungdom. Det politiska engagemanget växte och hon blev Miljöpartiets gruppledare i Stockholms kommun 2004–2006. 2006 valdes hon in i riksdagen, men avstod sin plats för att ägna sig åt en doktorsavhandling inom internationell miljörätt på Stockholms universitet.

I valet 2010 kom hon in igen och blev dessutom vald till språkrör. Hon blev klar med doktorsavhandlingen 2012 och efter valet 2014 blev hon minister. Då återstod två år till hennes avgång.

Finns det något under dina två år vid makten som du ångrar?

– Självklart, oj, oj, oj. Speciellt kvinnor ägnar sig åt att grunna på sina misstag i stället för att konstatera att “det var inte bra” och gå vidare. Annars fastnar man i negativa tankegångar.

Hur tror du andra uppfattar dig?

– Som rätt drivande, ibland kräver jag mycket av andra, men jag vill ha ett starkt utbyte och vill gärna lyssna på andras åsikter.

Det sägs att problemet med hennes ledarskap var att hon var för akademisk, för mycket jurist och för lite politiker, för lite kommunikativ och flexibel. Och för envis. Ligger det något i det?

– Det beror på vad man vill ha för ledarskap. I Miljöpartiet är vi två som leder så man måste vara lyssnande. Jag är medveten om att jag inte haft någon större framgång med oneliners, men mina miljökunskaper var ingen nackdel.

Men nu är det slut med politiken för Åsa Romson. Hon har fortfarande sin plats i riksdagen och hon är även ordförande i EU-nämnden – till mandatperiodens slut om knappt två år.

– Jag kommer att fortsätta med miljöfrågor utanför Miljöpartiet och avser inte att kandidera till riksdagen. Jag återgår gärna till forskningsfrågor som ligger mig varmt om hjärtat. Där finns det mycket att göra, säger Åsa Romson.

Mer läsning

Annons