Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösten med barnasinnet intakt

/
  • – Jag har en sån himla tur som får träffa så många människor hela tiden i det här jobbet, säger radioprataren Lars Svan.
  • Lars Svan är en röst många lyssnar på varje morgon i P4 Dalarna.

Du hör honom varje morgon. Lars Svan har förgyllt morgonkvisten för många i länet, och för det prisades han i veckan av Sveriges Radio. Själv nyper han sig nästan i armen att han får jobba med det han älskar mest.

Annons

Lars Svan sitter och soffan och ler. Han ger ett lite busaktigt intryck och ser relativt ung ut. Eller som han själv säger:

– Jag ser ut som 15 år, är 36 och pratar som 67, säger han.

Det senare ligger det någonting i. Hans språk är i bland gammeldags. Lars är förtjust i gamla uttryck som "alla tiders" och "järnspikar".

Just ord, fascinerar Lars. Han brukar sitta och observera folk för att snappa upp nya uttryck. Han verkar som given för radio, han har jobbat på P4 Dalarna i 15 år, men det började blygsamt.

– Jag jobbade som Bingoutropare, du vet, Bertil-femma, när mamma sa åt mig att radion sökte folk. Jag fick jobb och startade med att samla in sportresultat. Så småningom fick jag läsa upp dem. Sen blev det alltmer, berättar han.

I dag är han programledare och reporter i radioprogrammet "Morgon". I veckan så vann Lars Sveriges Radios språkpris för lokala sändningar, vilket kom som en total överraskning för Lars själv. Han är väldigt glad speciellt för den uppskattning han har fått av läsare och kollegor.

– Du måste skriva hur otroligt glad jag blev när lyssnare hörde av sig och sa att jag förtjänade priset. Det betyder så mycket, jag blir nästan tårögd, det betyder mest när läsare och kollegor säger det, säger han.

Lars blev nominerad av sin områdeschef utan att han själv visste om det och fick priset för sitt slagfärdiga och kvicka språk. Han fick veta det några dagar innan det blev officiellt, men kunde bara berätta det för barnen.

– De börjar bli lite trötta på mig. "Vet ni om att pappa har vunnit ett pris?" säger jag, och så tittar de på mig och säger "jaaaa".

Varje torsdag gör Lars också i ordning en dikt som sammanfattar veckans nyhetshändelser, som kan jämföras lite med en revy i kort veckoformat. Det har altlid legat för honom att vara lekfull. Lars har barnasinnet kvar. Han älskar att leka med sina barn och ta med dem på utflykter.

– Ibland åker vi till en fäbod i Malung. Jag kan till exempel läsa en saga för dem om en trollskatt, och så går vi direkt efter ut och letar efter trollskatten. Sånt där gillar jag, berättar han.

Även om han inte hade radiodrömmar som barn, så låg det ändå för honom att vara teatralisk redan som liten.

– När jag var sju år så gjorde jag och min kompis Martin en parodi på Konstitutionsutskottets möte på roliga timmen.

Sa du Konstitutionsutskottet?

– Ja, med en sko som skulle föreställa Ingvar Carlsson. Klasskompisarna fattade ingenting, troligen inte vi heller, men det var ändå roligt, säger han.

Du verkar gilla spex, blir det egen dans och musik snart i programmen?

– Haha, nej. Jag försökte dansa foxtrot som ung, då slutade läraren spela piano och frågade om jag inte kände takten. Försökte också spela trumpet, men det höll inte. Jag är fullständigt taktlös. Men jag är verkligen barnslig, stundtals är jag barnsligare än mina barn. Jag bara väntar på att någon ska picka mig på armen och fråga vad jag håller med. Men vi har väldigt roligt när vi jobbar, säger han.

Som barn växte han upp med P4 klassiker som Melodikrysset och Svensktoppen och han är tacksam för att han får jobba just på P4 och just i Dalarna.

– Jag är hemkär och älskar Dalarna, och det händer så mycket här. Jag tycker att i vissa län kanske det inte händer så mycket, men här finns det en sådan bredd. Det är ett roligt län. Ska jag nämna en förebild förresten så är det Mats Ingels som nu slutar. Han har låtit tramset ta plats i radion, det vill säga att det också kan vara mer lättsamt, det är också viktigt, säger Lars.

När han får frågan om framtiden och om han skulle vilja jobba någon annanstans är svaret både snabbt och självklart.

– Det här är ett drömjobb och jag har en sån jäkla tur att jag får göra det här. Att jag faktiskt får betalt för det. Jag stormtrivs och kunde inte haft det bättre, säger han.

Mer läsning

Annons