Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset-veteran blev hedersmedlem

/
  • Anna-Lisa Bergqvist, t v, har varit medlem i Röda Korset i Dala Husby sedan kretsen grundades 1937. I tisdags deltog hon i 80-årsjubileet där ordförande Maria Oljans tilldelade henne hedersmedlemsskap.

I april 1937 grundades Dala-Husby Röda Kors-krets. Då var Anna-Lisa Bergqvist 16 år.
I tisdags deltog hon i kretsens jubileumsfirande där hon utnämndes till hedersmedlem.
– Det är ofattbart att Röda Korset i Smedby fyller 80 år, konstaterade hon.

Annons

Det var länge höljt i dunkel när Röda Kors-föreningen i Dala-Husby grundades. Men av en tillfällighet dök en gammal Södran-artikel om en hemsjukvårdskurs under ledning av en sköterska från Röda Korset Falun, som också blev startskottet för kretsen.

Anna-Lisa Bergqvist, i dag 96 år, var en av de drygt 50 deltagarna. Hon har kristallklara minnen av hur de efter avslutat kurs bjöds till ett dignande kaffebord hemma hos bankchef Karl Bergstrand som också tog initiativet till att bilda en lokal förening. Han valdes till kretsens första ordförande.

Anna-Lisa har sedan dess varit Dala-Husby Röda Kors-krets trogen.

– Hur skulle det se ut om vi inte hade Röda Korset i världen? säger hon. Tänk, när vi slår på tv:n på morgonen och det har skett en naturkatastrof någonstans, och så dyker en reporter upp i rutan och berättar att Röda Korset redan varit på plats med filtar, mat och andra förnödenheter. Då är det viktigt att vi finns.

Röda Korset i Dala-Husby har i dag bara 63 medlemmar, men är trots det en aktiv krets. Varannan vecka träffas det som från start var en handarbetsgrupp, men som med åren utvecklats till en viktig social begivenhet för daglediga i Smedby och omkringliggande byar.

Kretsen bidrar till insamlingar initierade av Svenska Röda Korset i samband med exempelvis naturkatastrofer, och även Världens Barn. Man gör även egna insatser både på hemmaplan och internationellt. Man har också ett nära samarbete med Hedemora Röda Kors-krets och Husby församling.

– Vi trivs med att vara en liten krets, det passar oss, konstaterar Maria Oljans, kretsens femte ordförande.

Eva Langefalk

Mer läsning

Annons