Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks Spelmanslag bjöd på öppen spelövning

/
  • Hans Ehrling från Rättviks spelmanslag visade hur en stråke ska hanteras när Rättviks spelmanslag enligt sportlovstraditionen bjöd på en öppen övningskväll i Rättviks kulturhus.

Under sportlovsveckan varje år har Rättviks Spelmanslag som tradition att bjuda på en öppen övning i Rättviks kulturhus dit alla intressenter är välkomna att lyssna eller spela med.
En populär kväll som även i år lockade mycket folk.

Annons

Ett 35-tal spelmän med skilda instrument satte igång med den svängiga och positiva ”Graméras vals” varefter spelledare Hans Ehrling välkomnade alla åhörare och musikgäster och gjorde ett långt uppstråk till ”Elg Anders Gånglåt”.

Ehrling visade hur det går till på en övningskväll med laget, hur låtarna inövas fras för fras för att nå en helhet.

– Ni ska spela lätt och fint, inget tung-gung” förmanade Ehrling innan ”Sôbivalsen” spelades.

Det bjöds även på låtar som skall spelas på sommarkonserten, som denna gång har temat ”Låtar från Södra Rättvik”. Åhörarna fick önska låtar och givetvis blev det dom mest populära som ”Trettondedagsmarschen”, ”Gärdebylåten” och ”Äppelbo Gånglåt”.

Efter en kort paus fortsatte programmet med olika bravurnummer och finalen gick i tvåtakt med Alexander Olssons snitsiga polkett, där publiken applåderade med i takt.

Walters Börje Edénius

Mer läsning

Annons