Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Malung fick veta om Bishop Hill

Från Råberget till Bishop Hill och däremellan bostadstillägg för pensionärer och demens.
Det var innehållet vid PRO Malungs senaste möte.

Annons

Inger Döhl tog oss med på en resa som började i Uppland Biskopskulla över Råberget i Malung till Bishop Hill. Erik Jansson var en predikant som betraktade sej som Guds profet han kom i konflikt med kyrkan och bildade en egen sekt. Erik Jansson drog många med sej och han var bl a i Råberget och Östra Fors och predikade.

En avlägsen släkting till Inger och två kullor från Östra Fors tog till sig läran, gömde Jansson i Linjogården och rymde med honom till Amerika. Gårdar såldes och pengarna placerades i en Limakista. Jansson emigrerade till Illinois med 400 "Jansare" och bildade kooperativet Bishop Hill, resan över havet blev svår, många blev sjuka och dog. De blev lovade mat, rum, arbete och religiös frihet men det blev endast ett stort elende. Limakistan finns kvar på museum i Bishop Hill.

Lars Östlund, kassör i PRO Dalarna, informerar engagerat om Bostadstillägg för pensionärer. Många tror att man inte kan få om man har egen fastighet, så är det inte utan det beror på vilken inkomst man har. Lars uppmanar oss att kolla om man har rätt till bostadstillägg.

Demensföreningen Blåklockan i form av Ingrid Lennartsson, Inger Ejnarsson, Gudrun Sandbäck-Jonth och Inger Döhl informerar om hur det är att få denna svåra sjukdom, de olika formerna av demens och hur viktigt det är att anhöriga får någon att prata med. Föreningen erbjuder föreläsningar med experter öppna för alla intresserade, kunskapsmaterial samt aktiviteter för anhöriga.

Ann-Marie Pettersson

Mer läsning

Annons