Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Ola upptäckte Guldbaggevinnare

/
  • Per-Ola Björklund har bland annat regisserat Christian Andrén och lustspelet Herrgårdslif.
  • Christian Andrén, tidigare Eriksson, spelade autistiske Rikard i guldbaggevinnande filmen Jätten.

Per-Ola Björklund i Bjursås regisserade och upptäckte Christian Andrén, som var med i filmen Jätten som vann en Guldbagge förra veckan, bland annat för bästa film.

Annons

– Jag är så glad för Christians skull. Han kom till mig för tio år sedan på en audition i Sandviken för mitt lustspel Herrgårdslif och sökte en roll. Jag hade ingen karaktär i det manus, som jag då hade. Christian, som då hette Eriksson, inspirerade mig att skriva karaktären Erik, en skadad smed, som hamnat under stångjärnshammaren, berättar författaren och regissören Per-Ola Björklund.

– Christian var underbar att regissera och samarbeta med. Jag önskar honom all lycka inom filmen, säger Per-Ola.

Christian gifte sig nyligen Andrén, sökte för något år sedan och fick huvudrollen som Rikard i filmen Jätten. Den fick i måndags pris som bästa film på Guldbaggegalan.

Filmens Rikard är autistisk och född svårt misshandlad. Han skildes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av boule och en 50 meter lång jätte. Manuset till Jätten är skriven av Johannes Nyholm, som fick pris för bästa manus.

Lustspelet Herrgårdslif var Per-Ola Björklunds sjätte pjäs. Innan den skrev han fyra skådespel, som satts upp på Falu stadsteater. Just nu arbetar han med nya manus och repeterar med Vår Orkester.

Herrgårdslif sattes upp åren 2007 och 2010 och sågs av cirka 12 000 personer. Per-Ola hyllades av lokalpressen i Sandviken.

Mer läsning

Annons