Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När lögnen blir den nya sanningen

Annons

Ett plus ett är lika med två. Det förefaller vara rätt och rimligt. Ändå är jag övertygad om att det någonstans finns någon som med bestämdhet hävdar att det är fel.

Förr kunde man småle de gånger som det dök upp faktaförnekare. De var få, rätt harmlösa och kunde till och med väcka tycka synd om-känslor.

I dag är de betydligt fler, ibland närmast aggressiva i sin framtoning och vad man än känner för dem så är det inte sympati precis. Fortsätter de med sina stolligheter medan lättpåverkade enkla själar hänger på, vilket allt tyder på, då har vi ett växande problem.

Samhället har stegvis byggts upp på en stabil faktabaserad vetenskaplig grund. Filosofer har ända sedan antiken gett oss vägledning i etiska frågor, om vad som är rätt och fel, och om hur ett folkstyre kan utformas till ett demokratiskt styrelsesätt.

Allt detta riskerar att skadas av faktaförnekarna, vilket förstås är syftet. När samhället blir alltmer komplicerat krävs det mer av individen för att förstå och hänga med. Och ju mer omfattande globaliseringen blir, desto mindre och obetydlig kan den enskilde individen känna sig.

I det läget kan locktoner om enklare lösningar ta vägar som förskräcker och skickar tillbaka utvecklingen ett eller flera steg. För att inse det är det bara att läsa historien som inrymmer stöveltramp, bruna skjortor och för den delen krigsgalna svenska kungar.

Metoden att förneka sådant som de facto hänt och ifrågasätta belagda uppgifter är försåtlig och kan i förlängningen leda till att historien än en gång upprepar sig.

Att jag läst tusentals sidor om andra världskriget och sett massvis med dokumentärer betyder inget. Det är lögner. Att jag sett Auschwitz-Birkenau, gått där bland barackerna och långsamt passerat förbi de fasansfulla ugnarna, det betyder inget. Allt är kulisser, således fake news.

Det jag sett har jag alltså inte sett... jag förundras och ser kopplingen mellan de nya faktaförnekarna och de gamla konspirationsteoretikerna.

De som hävdar att månlandningen 1969 var en bluff, att Olof Palme begick självmord med makans Lisbets hjälp (!), att det vita fluffet efter flygplanen är en gas som att gör det lättare att kontrollera folket på marken och att president George W Bush låg bakom attacken mot World Trade Center.

Suck. Det låter lika galet som det är. Men bokstäver och siffror kan tillsammans bilda fakta och bevisa sanningen. Normalt räcker det, men läget har blivit onormalt.

Det som är en sanning kan ifrågasättas hur väl underbyggd den än är. Att motbevis saknas spelar ingen roll. Det som sägs är påhittat av etablissemanget och sedan förmedlat av de korrumperade mediaföretagen.

Mot detta biter inga argument hur vassa och övertygande de än må vara eftersom gängse debattregler satts ur spel. Men deras dimridåer kan inte dölja det unkna och brunbrända svaveloset som pyr.

Att oset sprider sig som förgiftad smog är illavarslande och farligt. Och vilka krafter som ligger bakom är inte svårt att räkna ut.

Det är lika enkelt som att ett plus ett blir två. Väl?

Mer läsning

Annons