Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik åt pipan i Envikens kyrka

/
  • Jonas Pehrs och Walters Börje Edénius bjöd på Musik åt pipan i Envikens kyrka.
  • Några exempel på de olika flöjter som användes i samband med konserten.

I lördags hölls en musikgudstjänst i Envikens kyrka i samband med helgsmålsringningen. Programmet hade rubriken ”Musik åt pipan”, vilket också var fullkomligt passande.

Annons

Kantorerna Jonas Pehrs och Walters Börje Edenius spelade tillsammans. Jonas på olika flöjter och Walters Börje på orgeln. Jonas inledde med att berätta om olika flöjter, deras historia, funktioner m.m. Han visade olika storlekar på blockflöjter, spilopipa och traversflöjt.

Programmet inleddes med sonat i a-moll av Loillet och Telemanns sonat i g-moll. Det var satser från adagio, till snabba takter där Jonas verkligen visade sin virtuosa fingerfärdighet i sextondelar med ornamentik. En svit av en anonym kompositör hade satser som användes som dansmusik på 1600-talet, menuett, gigue och allemande. Orgelns gedaktstämmor i åtta och fyra fot var en kombination som Jonas föreslog till ackompanjemanget, vilket blev en mjuk helhet i musiken.

Kyrkvärden Gunnel Wålberg höll en andakt med textläsning och bön som omramades av en aftonpsalm. Som final spelades Konsert i G-dur av Woodcock.

Walters Börje Edénius

Mer läsning

Annons