Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikaels pris utdelat för första gången

/
  • Till minne av sjuksköterskan Mikael Nygårds, bördig från Hedemora, har nu ett särskilt pris instiftats vid Uppsala Universitet.
  • Den första mottagaren av Mikael Nygårds pris är Elinda Persson. Priset delades ut vid en högtid på Norrlands Nation den 22 april.

Till minne av Hedemorabördiga sjuksköterskan Mikael Nygårds har ett särskilt pris instiftats vid Uppsala universitet.
Det delades ut för första gången den gångna helgen.

Annons

Det var i höstas som Sjuksköterskornas Studentförening i Uppsala instiftade ett pris till Mikael Nygårds minne. Detta efter initiativ av Mickes vänner från utbildningen.

Mikael Nygårds, född och uppvuxen i Davidshyttan, Hedemora, var sjuksköterskestudent vid Uppsala Universitet 2002-2004 och blev vald till föreningsordförande redan första året. Han tog också initiativ till många av de aktiviteter som är en kärna i vad studentföreningens verksamhet.

Han tog bl a initiativ till den dåvarande insparken, han arrangerade också sjuksköterskornas första gask, en tradition som lever vidare även i dag, och var även med och utformade sjuksköterskebroschens nuvarande design. Micke Nygårds bar också sin egen sjuksköterskebrosch med stolthet och älskade sitt yrke, senast som ambulanssjuksköterska i Avesta.

Mikael blev också nominerad till "Årets Uppsalastudent 2005" då han fortsatte sina studier till ambulanssjuksköterska. För sitt engagemang och intensiva arbete på Universitetet blev han även, som en av fem kandidater av 40 000 studenter, nominerad av sjuksköterskeutbildningens enade lärarkår.

Mikael Nygårds var således en person som betytt oerhört mycket för utbildningen och lade grunden till Sjuksköterskornas Studentförening i Uppsala. Tyvärr drabbades Mikael Nygårds av cancer och avled i november 2015.

Priset till hans minne kommer att delas ut en gång per år till en student som gjort stora insatser för programmet och dess studenter. Studenter och lärare kan nominera personer och Seniorskollegiet beslutar sen vem priset ska tilldelas.

Den 22 april 2017 var den dag då priset delades ut för första gången. Den ägde rum på sjuksköterskornas första bal på Norrlands Nation i Uppsala. Vinnaren, som fick en vacker statyett, blev Elinda Persson som fick stående ovationer vid middagen.

Med vid utdelningen var en av initiativtagarna John Carlsson, vän från utbildningstiden, samt Mikaels föräldrar vilka var oerhört stolta och glada över att en del av sonens livsverk nu förs vidare på det här sättet.

Mer läsning

Annons