Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemsmöte med fokus på demenssjukdomar

/
  • Lena Broman berättade om vilken hjälp man kan få som anhörig till en demenssjuk.

På PROs senaste månadsmöte så var ämnet för dagen framförallt gällande demenssjukdomar. Ett 80-tal medlemmar kom för att lyssna på Lena Broman från Anhörigcenter i Mora kommun.

Annons

I första hand ville vi höra hur det fungerar när någon fått demens. Lena berättade att förutom henne själv så finns där också demenssjuksköterskan Maria Hultén. På centret finns även en person som arbetar med anhöriga till barn med psykiska sjukdomar.

Vi fick höra att alla inblandade jobbar med att stötta de närstående som finns runt den sjuke. De har ansvar för alla åldrar och sjukdomar.

Anhöriga som känner sig ensamma i sin situation kan besöka Anhörigcafét i Grå stugan vid kommunalhuset, och även få stödsamtal och hembesök av dem. De anordnar även läger för barn och unga till sjuka föräldrar, lägret bekostas av Alzheimerfonden.

Det och mycket mer fick de närvarande höra om vid mötet. Den viktigaste lärdomen blev att det finns hjälp, och att man inte ska vara rädd för att be om den.

I övrigt informerade Brita Maria Nordström om Kommunala Pensions Rådet, KPR. Vi fick bland annat veta att nattpatrullen nu är på fem personer, att Mora församling driver ett skolcafé i Morkarlbyhöjden och planerar att öppna i Noret. De vill ha hjälp av pensionärer till detta.

I dessa hösttider med vintern runt hörnet så informerades vi också om trafikrisker, fallrisker och annan viktig information.

Reseledare Inger Borg upplyste oss också om att vi kan se fram emot ett luciatåg på gymnasieskolan och att man kan åka på Luciakonsert och julbordskryss.

Inger Borg

Mer läsning

Annons