Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs kyrka lockade intresserade seniorer

/
  • Malungs kyrka är ett kyrkorum med tusenårig historia. Om den fick en intresserad grupp deltagare från SPF Skinnarbygd höra då de nyligen gästade kyrkan för ett guidat studiebesök.
  • Maria Granlund, kantor i Malungs kyrka, demonstrerar kyrkans orgel.
  • Malungs kyrka är ett kyrkorum med tusenårig historia. Om den fick en intresserad grupp deltagare från SPF Skinnarbygd höra då de nyligen gästade kyrkan för ett guidat studiebesök.

SPF Skinnarbygd ägnade sitt senaste möte åt ett besök i Malungs kyrka.

Annons

SPF-gruppen togs emot av komminister Lennart Pettersson som gav en ingående skildring av det omkring 1000 år gamla kyrkorummet, vilka ändringar som gjorts i samband med de renoveringar som genomförts ungefärligen vart hundrade år.

Varje århundrade har också satt sin prägel på Malungs kyrka. De tre vackra stråvalven, de s k Sturevalven, gjordes för 500 år sedan och visar på en imponerande byggnadskonst.

Kyrkans gamla dopfunt i kalksten visade sig vid en inspektion har spruckit och har nu ersatts av en ny enklare dopskål i svart smide.

Ett av de äldsta föremålen i Malungs kyrka är S:t Olofsstatyn som man inte riktigt vet när den kom till kyrkan. S:t Olof är för övrigt Malungs kyrkas skyddshelgon och även namnet på ortens församlingshem.

Kantor Maria Granlund berättade om de orglar som har funnits och finns i kyrkan. Ett orgelbygge är mycket kostsamt och därför sköts dessa instrument också mycket noga. Med 25 års mellanrum genomförs regelbundet en rejäl genomgång av orglarnas status. En orgel kan t ex påverkas av yttre faktorer, t ex fukt genom att mycket folk vistas i kyrkan.

Maria Granlund gav också prov på orgelns kapacitet genom att spela några stycken för den intresserade SPF-gruppen. Efter de intressanta skildringarna bjöds det kaffe i församlingsgården där man fortsatte samtalen om kyrkofolk och präster.

Totalt deltog ett 50-tal medlemmar från SPF Skinnarbygd i kyrkobesöket.

Marianne Roos

Mer läsning

Annons