Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv bytte Brasilien mot Kvarnsvedens pappersbruk

/
  • Liv Johansson-Macedo framför biotornet vid avloppsreningen på Stora Ensos bruk i Kvarnsveden.

Från Brasilien till Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge.
Det långa klivet har Liv Johansson-Macedo tagit och för tillfället är hon vid Stora Ensos anläggning för att titta närmare på avloppsreningen där.
– Jag har lärt mig mycket under tiden här på bruket, förklarar hon.

Annons

Liv Johansson-Macedo flyttade 2014 från 30 graders värme i Natal i Brasilien till ett något svalare Falun i Dalarna. Att det blev Falun beror på att en morbror tidigare flyttat dit och morfar och mormor sedan följt efter så delar av familjen fanns redan samlad i Dalarna.

Morfar kommer ursprungligen från Falkenberg och mormor är norska, men Liv har vuxit upp i Brasilien och även om hon alltid har haft dubbelt medborgarskap så kunde hon bara något ord svenska när hon bestämde sig för att flytta hit.

Liv har en civilingenjörsexamen från Brasilien. Nu går hon på Högskolan Dalarna i Borlänge och läser magisterprogram i energieffektivt byggande, en internationell kurs på engelska. Sedan i mars har hon varit på Stora Ensos bruk i Kvarnsveden för att göra sitt examensarbete vid avloppsreningen.

Examensarbetet går ut på att analysera om det är möjligt att köra ett biotorn, istället för de två som finns, med bibehållna utsläppsvärden med reducerad energianvändning. Bruket arbetar kontinuerligt med att sänka både utsläppsvärden och energianvändningen och detta är en del av det arbetet.

Just nu håller Liv på att analysera proverna från försöket för att vara klar med sitt examensarbete i juni.

– Sedan ska jag sommarjobba här på reningen, berättar Liv.

– Det kommer att bli bra. Jag har lärt mig jättemycket under den tid jag har varit här på bruket och jag hoppas kunna få fortsätta. Stora Enso är ju ett stort företag och jag har träffat så många nya trevliga människor, avslutar hon.

Mer läsning

Annons