Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Björk från Sundborn belönad med Karl Cederqvist-stipendiet

/
  • Lisa Björck från Sundborn fick den gångna helgen ta emot Västerås stifts Karl Cederqvist-stipendium för sitt engagemang i klimatfrågor. Priset delades ut av biskop Mikael Mogren.

I helgen fick Lisa Björk från Sundborn ta emot Karl Cederkvist-stipendiet för sitt arbete med klimatfrågor.

Annons

Lisa Björk har bland annat skrivit en kokbok med lättlagade vegetariska recept för att uppmuntra fler att äta klimatsmart.

– Jag är otroligt stolt över det här stipendiet, en morot för mig att fortsätta arbeta med globala frågor och ett bevis på att det jag gör faktiskt gör skillnad. Det var tack vare kyrkan som jag fick idén till boken, så priset värmer extra mycket, säger Lisa.

Juryn skriver i sin motivering

”Driven av en vilja att ta ansvar i klimatförändringarnas tid har Lisa Björk på ett praktiskt konkret sätt visat oss alla hur vi kan ta ansvar för klimatet i vår vardag."

Sedan Lisa Björk konfirmerades för fem år sedan har hon varit ungdomsledare i konfirmandarbetet i Sundborn och Svärdsjö församlingar och drivande i ungdomsorganisationen Svenska Kyrkans Ungas lokala grupp.

– Jag har fått så mycket glädje, och kunnat sprida glädje till andra. Inom kyrkan får alla en plats att utvecklas och vi lär oss av varandra, därigenom fick jag upp ögonen för internationellt arbete. Jag har lärt mig att vi som individer kan påverka och har också sett problem, säger Lisa.

Det var under Riksårsmötet för Svenska Kyrkans Unga som idén till boken kläcktes.

– Jag insåg att många människor vill laga mer vegetariskt, men de vågar inte eller vet inte hur man gör. Genom kokboken kunde jag förmedla min kunskap och erfarenhet till andra, berättar Lisa.

Karl Cederkvist-stipendiet delades ut på lördagen i samband med ungdomsmiddag hos biskop Mikael Mogren. Det består av ett diplom och en prissumma på 4 000 kronor.

– Pengarna tänker jag spara tills jag får en ny idé om hur jag kan hjälpa andra, säger Lisa.

Mer läsning

Annons