Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockgjuteri drog många besökare

/

SPF Seniorerna Tuna - Säter har sedan länge planerat att göra ett besök vid E.V. Johanssons Metallgjuteri i Tåå i Gustafs. För några dagar sedan var det så dags.

Annons

Gjuteriet tillverkar numera mest klockor, så kallade pinglor och mortlar. Intresset för den här utflykten var stort och medlemmarna samlades först i föreningens lokal i Romme för, att som en introduktion inför besöket se en film som berättade om tillverkningen. Filmen var gjord av Nils Lundback och spelades in 1997.

Den inleddes med att Göran Johansson, som äger metallgjuteriet, intervjuades och han hade mycket att berätta om företaget som grundades 1920. Själv hade han börjat arbeta i gjuteriet direkt efter skolan och har nu hållit på i snart 70 år. Han konstaterar att det är svårt att få ett litet företag att överleva.

I filmen får man se en del av de produkter som tillverkats under åren som gått och bland annat har en mängd olika sockenvapen framställts. I filmen får man därefter följa tillverkningen av en mortel. Sanden som är bäst att använda och som noggrant blandas när arbetet startas, hämtas från ett förhållandevis tunt skikt av sand i Badelundaåsen, rullstensåsen som går från Nyköpingstrakten ända upp till Siljan.

Det var många verktyg som användes och många olika moment och speciella handgrepp som krävdes innan morteln, likt fågel Fenix, glänsande och vacker steg fram ur damma och hetta. 

Efter filmförevisningen följde kaffedrickning och en munter pratstund.

Sedan drog en hel karavan av bilar iväg mot Tåå och det gamla gjuteriet. Det var intressant att se miljön och alla ting och verktyg som berättade om åratals arbete i ett trångt, hett och dammigt utrymme för att framställa fina och slitstarka nyttoföremål. Det blev ett besök som länge stannar kvar i minnet. 

Anna Fryk

Mer läsning

Annons