Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin - en berest damfrisör

/
  • Damfrisörkan Karin Myhrberg, Falun, fyller 90 år den 26 maj. Hennes förhoppning är att även i år komma ut på golfbanan för att kanske ännu en gång slå ett hole-in-one.

Det är en omfattande livsresa Karin Myhrberg från Falun gjort.
En resa som började i Kiruna och fortsatte i både Borlänge och Falun med åtskilliga avstickare ut i världen.
– Som pensionärer började jag och maken att resa mycket, förklarar den golfspelande damfrisörskan Karin som nu fyller 90 år och som dessutom har ett hole-in-one på sin meritlista.

Annons

För många i Falun och Borlänge är Karin Myhrberg ett bekant ansikte då hon under en följd av år drivit egen damfrisering. Detta såväl i egen salong på Kvarnberget i Falun som hemma i dåvarande bostaden i Dalsjö utanför Borlänge.

Men allt började i Kiruna där hon växte upp.

– Min far var timmerman anställd av LKAB och med om att bygga upp Kiruna, berättar Karin som där fick uppleva rejäla vintrar och smaka på ett liv som för många unga i dag skulle te sig ofattbart.

– Visst var det obekvämt, det var det. På vintern var det mörkt jämnt och ofta snö upp till midjan vi fick pulsa oss igenom för att ta oss till skolan. Skidåkning blev det såklart också mycket av, då ofta till fjällstationen i Låktajåkka.

I Kiruna gick Karin en praktisk yrkesskola där hon lärde sig mycket om sömnad och fick väva såväl mattor som delar till folkdräkter. Som 16-åring fick hon plats som elev vid en damfrisering och inom det yrket kom hon sedan att hålla sig.

Under tiden i Kiruna träffade hon också sin blivande make Evert. De bägge blev snart ett par och 1948 ringde bröllopsklockorna för de tu som snart också skulle bli tre och dessutom dalfolk.

– Evert jobbade vid SJ och fick 1951 tjänst vid signalavdelningen i Falun där han bl a var med om att bygga ställverket. För min del var jag hemmafru och mamma de första åren innan jag 1995 kunde överta en damfrisering på Kvarnberget. Att driva en egen salong var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Karin som snabbt etablerade sig inom branschen och fick många stamkunder.

Många av dessa följde också med när Karin 1972 öppnade salong i den nybyggda timmervillan i Dalsjö utanför Borlänge där man också kom att odla mycket grönsaker på den egna täppan.

– Fem år senare blev jag mormor till två härliga tvillingflickor, Christin och Caroline, och därmed blev det allt mindre tid över för salongen. Fast egentligen har jag väl aldrig lagt ned sax och kam på allvar, även nu på äldre dar har det hänt att jag klippt folk.

Vid sidan av hemmet i Dalsjö hade Karin och Evert också ett riktigt smultronställe i Sundsnäs utanför Leksand.

– Där hade vi invid Dalälven ett underbart härbre Evert byggt. Där trivdes vi verkligen, säger Karin som också hunnit med att ha haft semesterlägenhet på Kanarieöarna.

Under en period var Karin och maken även involverade i pensionatet Lustigsgården i Rättvik.

– Det var egentligen dotterns make som drev gården, men vi var på plats och hjälpte till så mycket vi kunde. Där hade vi också många prominenta gäster, t ex Pekingoperans ensemble.

1987 gick maken i pension och då började en ny fas i Karins liv, globetrotterns. Tillsammans reste de både ofta och gärna. De besökte såväl stora delar av Amerika samt även länder som t ex Barbados, Mexico och Malaysia.

– Den sista resan vi gjorde var till Australien och där åkte vi även med ett kryssningsfartyg runt Nya Zeeland och steg i land i varje hamn. En mycket spännande resa i en enastående vacker natur, berättar Karin som dessutom hunnit med att besöka New York inte mindre än fem gånger.

– Ett av barnbarnen bor där. Nu har hon dessutom blivit mamma så det finns numera också ett barnbarnsbarn, Elliot, där.

Vid sidan av resor har också golfen länge varit ett intresse för Karin som verkligen fick en smakstart inom sporten.

– Jag hade bara spelat i två månader när jag slog hole-in-one och det blev såklart ett väldigt ståhej och jag fick bjuda på champagne laget runt, skrattar hon.

Trots sina 90 år vill Karin inte riktigt lägga golfklubborna på hyllan.

– Jag vill gärna spela även den här säsongen, inte minst för det trevliga sociala umgänget.

90-årsdagen kommer Karin att fira med släkt och vänner.

– Det blir både släkt och familj och, inte minst gamla golfkompisar som kommer och firar. Säkert får jag också en hälsning från New York och släktens senaste tillskott, avslutar hon.

Mer läsning

Annons