Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas tar inget för givet

/
  • Tennisspelaren Jonas Björkman fyller 45 år. ”Numera spelar jag mest padel, men jag är en idrottstokig person och följer många andra idrotter”, säger han.
  • Jonas Björkman har vunnit nio Grand Slam-titlar och rankats som världsetta i dubbel och fyra i singel. I dag coachar han kroaten Marin Cilic, sjua på världsrankningen.
  • Tennisspelaren Jonas Björkman fyller 45 år.

Med ihärdigt arbete och stor glädje till idrotten kunde brevbärarsonen Jonas Björkman gå hela vägen upp till tenniseliten. Grunden har varit att alltid hitta viljan och motivationen.
– Jag har aldrig tagit något för givet och är enormt tacksam över den resa jag har fått uppleva, säger han.

Annons

Det är början av mars och vi träffar Jonas Björkman på Waterfront i Stockholm där han under tre dagar ska medverka i uppvisningsturneringen ”Kings of tennis”. Motspelarna är Robin Söderling, australiensaren Mark Philippoussis, fransmannen Fabrice Santoro, spanjoren Juan Carlos Ferrero och Thomas Enqvist.

De tidigare världsstjärnorna skämtar ledigt med varandra.

– Fördelen med tennisen förr var att vi inte hade så stora entourage utan hängde mer i vår klunga. Att ses igen och prata gamla minnen är tjusningen med seniortennisen.

Jonas Björkmans proffsår varade mellan 1991–2008. Han har vunnit nio Grand Slam, rankats som världsetta i dubbel och fyra i singel. Bakom framgångarna fanns en enorm vilja och glädje till idrotten. En viktig inspirationskälla under uppväxten var pappa Lars som både spelade tennis och hockey och som gärna tog med sig sonen på träningarna. Fram till 16-årsåldern höll Jonas på med både hockey, fotboll och tennis.

– Jag blir ofta kallad för en träningsprodukt och det är jag ganska glad för. Talang måste man också ha, men de med störst talang har kanske inte samma glöd, det går lite för lätt. Det är en styrka att ha inställningen att vilja. Det kommer man väldigt långt med.

Och visst kom han långt, brevbärarsonen från Alvesta. Ett antal varv runt jorden närmare bestämt, och blev på köpet rikligt belönad på många olika områden.

– Jag är enormt tacksam över den resa som jag fått uppleva. Jag hade inga förväntningar och har aldrig tagit något för givet utan vetat att när jag uppnått något måste jag jobba ännu hårdare för att nå det igen eller hitta nya vägar. Det är hela tiden tillbaka till grunden – hitta viljan, träningsmotivationen och nya drömmar.

Drivkraften och glöden finns fortfarande kvar, men numera är det andra saker som lockar. Som att coacha kroaten Marin Cilic, sjua på världsrankningen och tävla i ”Mästarnas mästare”. Dessutom har han tillsammans med Måns Zelmerlöw en stiftelse som driver skolprojekt i bland annat Kenya, Sydafrika och Etiopien som engagerar runt 800 barn.

På hemmaplan och med samme Måns håller han också på att bygga upp padelsporten i Sverige. Hittills har de två vännerna – som för övrigt träffades 2009 vid ett evenemang för Swedish open i Båstad – startat padelcenter i Hudiksvall, Östersund, Göteborg och Stockholm.

Padel kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Intresset har vuxit starkt på sistone, men Jonas Björkman är inte orolig för att den ska slå ut tennisen.

– Nej det tror jag inte. Men jag tror att det är viktigt för tennisklubbarna att ta till sig den. Padeln kommer så pass starkt och det får man inte vara rädd för. Det är bättre att jobba med den.

Vad drömmer du om att uppnå nu?

– När det gäller Marin Cilic vill jag gärna bidra med det lilla jag kan och hjälpa honom att vinna en Grand Slam-titel igen. Annars är jag lite av en allätare med många bollar i luften. Det tror jag gör mig till en bättre person, att jag lär mig nya saker varje dag.

Mer läsning

Annons