Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid berättade om uppväxten i prostgården

/
  • Ingrid Badman är dotter till legendariske Tunaprosten Otto Bolling och hon berättade om sin uppväxt på prostgården vid SPF Tuna-Säters senaste möte.
  • För Ingrid Badmans del uppstod vid SPF-mötet många kära återseenden då flera av hennes tidigare klasskamrater från Stora Tuna var närvarande.

Vid SPF Tuna-Säters senaste möte gästades man av Ingrid Badman, dotter till förre Tunaprosten Otto Bolling, som berättade om sin uppväxt i Stora Tunas prostgård.

Annons

Det kom 35 personer till SPF:s lokal i Romme för att lyssna till Ingrid Badman. Hon hade med sig en del bilder från sin uppväxt i prostgården i Stora Tuna.

Hennes pappa Otto Bolling var präst i Stora Tuna och flyttade in i prostgården 1920. Till att börja med arbetade Bollings syster i prostgården med de sysslor som behövde göras i den 20 rum stora prostgården.

När hon slutade började en kvinna från Halvarsgårdarna, Ylva, där. Otto Bolling och Ylva fattade tycke för varandra och gifte sig i september 1934. Ingrid föddes 1938 och hennes bror Gunnar tre år tidigare.

Ingrid tyckte att hon hade haft en mycket bra uppväxt i prostgården. I närområdet bodde ytterligare tio barn som var i ungefär samma ålder som Ingrid och Gunnar. De växte upp tillsammans och kallade sig ”prostgårdsligan” och hade en del hyss för sig. Ibland när föräldrarna begett sig till kyrkan samlades alla barnen och lekte kurragömma i de 20 rummen i prostgården.

De bodde kvar i prostgården till 1952 då Otto Bolling pensionerades. De flyttade då till Uppsala. Ingrid bodde sedan i Ö-vik under ett antal år innan hon 1994 återvände till Dalarna, till Falun. Hon hade tidigt utbildat sig till småskollärare. I Falun arbetade hon i 20 år som lärare och fortfarande tillbringar hon tre dagar i veckan i skolan tillsammans med de yngsta barnen för att lära dem läsa.

Birgitta Thurin

Mer läsning

Annons