Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten viktig för länets folkhälsa

Frågan om vilka hälsofrämjande åtgärder för barn och unga som görs i Dalarna var på tapeten då stadssekreterare Agneta Karlsson från socialdepartementet besökte Falun den 24 maj.

Annons

Dalarnas Idrottsförbund representerades av distriktsidrottschef Peter Berglund som beskrev vad vi inom idrottsrörelsen bidrar med på hälsoplanet. Och det är i många roller vi verkar inom i denna fråga:

– Den största hälsobefrämjande åtgärden man kan göra är att gå ut gymnasiet. Att röra på sig och delta i idrottsrörelsen är god tvåa. Idrotten har en jättestor del i det hälsofrämjande arbetet och det görs nu en stor rörelsesatsning och aktiviteter i skolan. Vi i Dalarna jobbar aktivt med att göra idrotten mer jämlik och sänka trösklarna så att så många som möjligt får chansen att vara med, det kommer förhoppningsvis ge utslag på folkhälsan. Bland annat startar vi Fritidsbanker där folk kan låna utrustning, säger Peter Berglund.

– Det är viktigt att vi sprider vårt budskap så fler förstår idrottens del i det hälsofrämjande arbetet. Därför har vi en ständigt pågående dialog med ett antal regionala aktörer och våra kommuner, fortsätter Peter Berglund.

Det var landshövding Ylva Thörn som bjudit in till denna träff och förutom diskussioner i ämnet gjordes även studiebesök hos några idrottsföreningar i länet.

Mer läsning

Annons