Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustavs bilder finns ännu med i "Korsnäsalmanackan"

/
  • Gustav Sundberg klarar av det mesta själv. Det är bara synen som blivit dålig de sista åren, säger han. På Trettondagen den 6 januari fyller han 90 år.  Foto: Lars-Erik Måg
  • Gustav Sundberg har alltid gillat att fotografera. Många av hans fotografier har under åren blivit illustrationer i Korsnäsalmanackan. 2010 blir inget undantag. Här visar Gustav upp Korsnäsalmanackorna för 2009 och 2010 - årets almanacka med omslagsbild från järnvägens 150-årsfirande.  Foto: Lars-Erik Måg

Annons

Gustav Sundberg har ända sedan barndomen gillat att fotografera. I hans bokhyllor finns faktiskt inte mindre än 80 fotoalbum, och många bilder tagna i hans ungdom handlar om miljöer som inte längre existerar.

Många av hans bilder har publicerats i Korsnäsalmanackorna under de 24 år kalendern getts ut. Och flera bilder lär det säkerligen komma i framtida almanackor.

- Jag köpte min första kamera - en liten bakelitkamera som hette Univex och som då kostade 2 kronor - när jag var i tioårsåldern, berättar Gustav.

Då kunde han redan fotografera. Han hade till och från lånat sina två bröders kameror.

Men det var inte helt billigt att fotografera på den tiden. En rulle film för åtta bilder kostade 50 öre - och pengar var inget som växte på träd.

- När jag fyllde 14 började jag få inkomster. Då började jag jobba på Korsnässågen, berättar han.

Där jobbade han till 1945, då sågen slog igen och företaget flyttade till Bomhus i Gävle.

- Jag valde att flytta med. Men efter ett tag bytte jag sedan till Karskärs pappersbruk. Men där jobbades det 3-skift, och jag fick sömn- och magproblem.

1948 valde Gustav att flytta hem till Korsnäs igen. Och där blev det en del ströjobb tills Joles Pelle Olsson från Särna öppnade filial på sin dragspelsfabrik i Korsnäs. Där fick Gustav jobb fram till 1952.

Men det var träindustrin som lockade Gustav mest. Efter en kortare tids jobb hos Appelkvist i Slussen började han jobba på lagret vid Silvex i Korsnäs, som importerade olika utländska träslag.

- Där blev jag kvar i många år. Men 1971 frågade en försäljare från Göteborg om jag inte kunde börja jobba för honom istället. Jag ville dock inte flytta till Göteborg och tackade nej.

Två år senare blev Gustav kontaktad igen.

- Han skulle bygga en ny fabrik i Kungsbacka, och jag erbjöds att bli lageransvarig där.

Gustav var sedan unga år engagerad i IOGT, och hade på ett årsmöte 1943 träffat Alice från By. De hade gift sig 1947. Nu bestämde sig paret för att slå till. 1973 flyttade de till den nya fabriken i Kungsbacka, och där jobbade Gustav fram till sin pensionering 1985.

- Men vi ville hem till Falun igen. Så det blev flytt tillbaka några månader efter pensioneringen - när vi lyckats få tag på en bra lägenhet i närheten av Korsnäs, säger Gustav.

Och väl återkommen till Falun engagerade sig Gustav i Korsnäsbygdens historiska forskargrupp.

- Redan 1986 gjorde vi en utställning i Bomhus i Gävle med gamla Korsnäsbilder som en hyllning till fackföreningen i Bomhus som fyllde 90 år, berättar Gustav. Det blev mycket uppskattat.

Gustav och Alice har också rest mycket under åren. Berlin, Paris, Island och USA nämner Gustav bland annat. Men idag blir det inte så mycket resor för Gustav.

- Det blir väl bussen till Korsnäsgården ibland, säger Gustav. Alice är ju lite krasslig numera, så hon behöver vård. Hon har fått flytta dit.

Själv klarar sig Gustav med lite hjälp. Hans ena dotter hjälper honom med handling och hemtjänsten kommer och städar var tredje vecka.

- Men i övrigt klarar jag mig själv, säger Gustav. Det är bara synen som blivit dålig de sista åren.

Något som delvis begränsat ett annat av hans projekt. Han har skrivit av alla dödsannonser, vigdeannonser och föddeannonser med Korsnäsanknytning i Falu-Kuriren sedan dess start fram till 1950.

- Det kan vara bra att ha för lokala släktforskare, säger han.

Lars-Erik Måg

Fakta: Gustav Sundberg

Född: På Bruksgatan i Korsnäs.

Bor: Verkstadsvägen 38 C i Hälsinggården i Falun.

Familj: Hustru Alice som numera bor på Korsnäsgården. Två vuxna döttrar, Ragnhild som bor i Nås och Gunhild som bor i Kungsbacka. Tre barnbarn plus barnbarnsbarn.

Yrke: Pensionerad träindustriarbetare.

Fritidsintressen: Foto, Korsnäsbygdens historiska forskargrupp samt släktforskning.

Firar: 90 år den 6 januari hemma på Verkstadsvägen med fru och döttrar.

Mer läsning

Annons