Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide- och Kulturförening höll möte i Grangärde

/
  • Anna Falkengren och Anna Karin Andersson föreläste när Dalarna Guide- och Kulturförening höll möte i Grangärde.

Dalarnas Guide- och Kulturförening höll den 10 februari årsmöte i Grangärde.
Det bjöds fyllig information om Grangärdebygden, Grangärde hembygdsförening och Ekomuseum Bergslagen.

Annons

Dagen började i Grangärde kyrka där hembygdsföreningens ordförande Anna-Karin Andersson redogjorde för föreningens historia och dess samlingar och påminde om att dagens händelser blir historia redan i morgon. Efter Anna-Karin tog Anna Falkengren vid. Hon är ansvarig för Ekomuseum Bergslagen och gav oss en mycket intressant inblick i vad ett ekomusem är och hur de arbetar.

Resten av programmet genomfördes på Grengehuset vars verksamhetsledare Marianne Gottfridsdotter Nåhem redogjorde för huset och alla dess funktioner. Bland mycket annat kan huset ses som en förlängd arm till Turistbyrån i Ludvika och här kan man hämta informationsmaterial som rör aktiviteter i Dalarna och inte minst den norra delen av både Ludvika kommun och Ekomuseum.Bergslagen.

Efter lunch berättade Ragnar Nåhem om skalden Dan Andersson, Grangärde finnmarks egen husgud, som årligen hyllas med en Dan Andersson vecka. I år är det 30-årsjubileum för evenemanget.

Årsmötet för Dalarnas Guide- och Kulturförening leddes av ordförande Anna-Lena Söderlund Törnell och efter årsmötet fick styrelsen följande sammansättning:

Ordförande: Anna-Lena Söderlund-Törnell, sekreterare Johanna Nyström, kassör Margreth Bergsten Lehr, ledamöter blev Agnetha Björkman, Susanne Säbb Danielsson, Carola Andersson. Till ersättare utsågs Leif Löfberg, Ingrid Manneteg och till revisorer Margaretha Helgesson och Ulla Immler.

Föreningen glädjer sig åt ett stort tillskott av både fler kulturintresserade medlemmar och aktiva guider. Under året som gick har en utbildning av auktoriserade guider ägt rum och det har givit guideföreningen ny råg i ryggen. De potentiella utflyktsmålen blir fler och verksamheten kan ha möjlighet att utvidgas i hela länet; inte minst Ekomuseum Bergslagen kan bli föremål för ett ökat intresse för kulturturism.

Mötet lockade drygt 20 deltagare.

Ragnar Nåhem

Mer läsning

Annons