Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först i världen med digital hörapparat - utsedd till årets alumn

/
  • Hörselforskaren från Dalarna, Thomas Lunner, är utsedd till årets alumn vid Linköpings universitet.
  • – Det är en miljon människor i Sverige som behöver hörapparater men bara 300 000 som har det. De övriga drar sig för att ta steget, det har med självbild att göra.

Thomas Lunner är mannen som har vigt sitt liv åt att hjälpa hörselskadade få en bättre hörsel. Det har han nu prisats för, men hans resa hade inte börjat om det inte vore för en flicka på högstadiet hemma i Dalarna.

Annons

Allting började på högstadiet i Avesta för många år sedan. I just hans klass fanns det en flicka med grava hörselproblem och Thomas, som redan var intresserad av medicin och teknik, blev intresserad av hur han kunde hjälpa flickan.

– Jag är otroligt tacksam för den skolan, de fångade upp mitt intresse. Jag kunde ingen teknik då, men lärde upp mig efterhand. Det blev nog många fredagslabbar där jag stod och diskuterade med min fysiklärare, säger Thomas.

Intresset blev så så småningom till universitetsstudier vid Linköpings universitet. Dagarna spenderade han på civilingenjörsstudier, men på kvällarna satt han med en studentkompis och la grunden till världens första digitala hörapparat 1995. Det har kommit fler därefter, men Thomas och hans vän var först ut.

– Det förstod vi snabbt att det faktiskt var en världs-uppfinning, berättar Thomas.

Hans uppfinning har prisats flertalet gånger och den 11 november fick Thomas ta emot priset som en av två av årets alumner vid Linköpings universitet.

– Det kändes väldigt kul, på morgonen här samlades ett helt gäng, gamla och nya alumner. Rektorn höll tal, och på deras "walk of fame" så får man en metallplåt. Där står det mitt namn, det är fantastiskt, säger Thomas.

Uppfinningen av den digitala hörselapparaten ledde till flera samarbeten. I dag är Thomas ofta i Danmark och arbetar, där han leder en forskningsgrupp på det danska företaget Oticon som arbetar med hörselteknik. Thomas leder totalt ett tiotal doktorander från hela världen och håller i ett tjugotal projekt.

Men han har fortfarande en fot kvar i universitetet, där han har en professorstjänst på deltid i kognitiv hörselvetenskap.

Hur hamnade du egentligen på Linköpings universitet?

– Ja det är inte helt givet att gå där. Är man från Dalarna så "ska" man gå i Uppsala. Egentligen skulle jag läsa läkarlinjen, men de hade medicinsk teknik i Linköping, så det blev det, säger Thomas.

Hans intresse av att förbättra livet för hörselskadade har aldrig vikt. Hörselskada är en kronisk sjukdom, och arbetet med hörselapparater fortsätter. Nästan en miljon människor i Sverige hör så dåligt att de behöver en hör apparat. Med en åldrande befolkningen är forskningen viktigare än någonsin.

Men hans nyfikenhet stannar inte vid hörsel även om det har blivit hans livs kall. En uppfinnare är alltid en uppfinnare.

Tillsammans med Stefan Lunner, före detta spelare i Leksands IF, har han ett företag som tittar på hur man kan utveckla ishockeyn.

– Stefan kom på att vissa skott är lättare och andra svårare trots att det inte bör vara så, om man tänker på slagstyrka och så vidare. De flesta skott är enkla, vissa blir jättesvåra trots att de ser enkla ut. Vi har hittat ett system att analysera, och tittar på vad man kan se, om puckbanan bryts. I en framtid kanske målvakter har en ögonkamera så att de kan lära sig hur man tittar efter pucken.

Det kanske blir priser för detta också i framtiden. Just nu nöjer sig Thomas med att vara en mycket framgångsrik hörselforskare som återigen har fått en stor uppskattning.

Hur kommer detta firas?

– Med familjen, och en tårta kan det nog bli, säger han.

Mer läsning

Annons