Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föredrag om arkeologi i Dalarna på By hembygdsgård

/

Intresset var stort när Eva Carlsson från Dalarnas museum den 5 februari kom till By hembygdsgård för att berätta om Dalarnas förhistoria. Över 70 åhörare kunde räknas in, merparten från By, Folkärna, Grytnäs och Avesta.

Annons

De som var på plats fick höra – och se – en hel del om Dalarnas förhistoria, mycket baserat på de arkeologiska undersökningar som har genomförts under de senaste decennierna. Men i praktiken också på sammanhang som bygger på de systematiska fornminnesinventeringar som har bedrivits i landskapet. Föredraget är ett av flera som genomförs i kommunerna i länet som en uppföljning av boken "Arkeologi i Dalarna", en årsbok som Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund nu har givit ut i samarbete med Dalarnas museum.

Förutom Eva Carlsson utgörs författarna av Greger Bennström, Maria Lannerbro Norell och Joakim Wehlin, alla arbetande på museet. Såväl boken som föredraget spänner över ett mycket långt tidsspann, från den äldsta tiden när inlandsisen fortfarande höll landmassan i ett fast grepp – fram till medeltiden – en period som omfattar över 10 000 år.

Bland annat framgick att Folkarebygden har ett av landets tätaste bestånd av föremål från stenåldern, framför allt så kallade trindyxor. Åhörarna fick även stifta bekantskap med begrepp som fångstgropar (för älg), fångstmarksgravar och kantrännor (runt förhistoriska gravar). Åhörarna fick sig en hel del fakta serverade.

Kaffe med dopp avslutade en trevlig och intressant eftermiddag. De som var på plats kunde även passa på tillfället att införskaffa den innehållsrika boken till ett för dagen förmånligt pris. Intresserade som ännu inte har haft möjligheten att få tillgång till boken kan beställa denna via Dalarnas museum, men några exemplar finns även att tillgå via By sockengille. Föredragsturnén kommer att fortsätta ett tag till, och By sockengille är tacksamma för att man fick möjlighet att stå som värdar för denna tilldragelse och på så sätt även bidra med att öka och sprida kunskapen om vår förhistoria i landskapet.

Ronnie Jensen, By sockengille

Mer läsning

Annons