Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodabruden Maria har firat 90 år med stort kakbak

/
  • Maria Jonsson  var en traditionell Flodabrud under bröllopet 1956.
  • Legendariske riksspelmannen Olof Tillman den äldre tillsammans med några av sönerna i täten för festtåget från Floda kyrka till gården vid Hagvägen.

Maria Jonsson, Hagvägen, Dala-Floda, fyller i dagarna 90 år.

Annons

Sedan giftermålet med Alvar Jonsson, ett traditionellt Flodabröllop – med musik av Tillmännen och festtåg över Kyrkälvbron – som spelades in på film, har hon arbetat i hemmet och tagit hand om familjen.

Hon har också tagit aktiv del i uppbyggnaden och skötseln av bystugan i Forsgärdet, där hon under många år ingick i den grupp som ordnade bygemensamma aktiviteter som bakning, byfester och andra högtider.

Fritidshuset på Harpickön i Flosjön har alltid legat henne varmt om hjärtat och tillsammans med maken har hon också intresserat sig för musik, inte minst dragspelsstämmor.

Jubilaren har varit aktiv i familjens byggprojekt och är fortfarande i högsta grad aktiv när det gäller exempelvis gårds- och trädgårdsskötsel. Inför 90-årsdagen, som hon under flera dagar firat och firar tillsammans med maken, tre döttrar med familjer och vänner, har hon själv bakat allt bröd, betydligt mer än sju sorters kakor.

Mer läsning

Annons