Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Existentiellt snack med Nina

/
  • ev etta

Regelbundet arrangerar Svenska Kyrkan i Borlänge samtalsträffar där livet och livsfrågorna står i centrum.
– Viktiga ämnen, men för mig också ett sätt att ge lite tillbaka till kyrkan, säger Nina Remdahl som leder dessa existentiella samtal vilka förs utifrån en biblisk grund.

Annons

För femte året i följd arrangerar Svenska Kyrkan i Borlänge samtalskvällar av en existentiell natur. Det görs onsdagar jämna veckor i Hagakyrkan och tanken är dels att tala lite kring kommande kyrkliga söndag, dels om livet i både stort och smått.

– Vi kan exempelvis läsa lite den kommande söndagens evangelietext och diskutera kring den och hur ens eget liv kan beröras av den. Förhoppningsvis kan det i slutändan leda till att man också går till gudstjänsten i kyrkan, förklarar Nina Remdahl som 2014 tog initiativet till dessa samtalskvällar.

– Jag har arbetat som lärare på Komvux och trivts oerhört bra. Jag har också varit kyrkligt och politiskt engagerad och när jag blev pensionär för några år sedan ville jag ge något tillbaka av allt jag fått. Jag erbjöd helt enkelt kyrkan kunskaper i pedagogik och psykologi för att leda samtalsgrupper.

– Som lärare hade jag metoder för samtal där eleverna hela tiden flyttades runt i olika smågrupper för korta diskussioner. Alla mötte alla och lärde sig att respektera varandra. Mina grupper i kyrkan är så små att vi hela tiden kan gå laget runt och diskutera vad vi läst och lära av varandra och även här ska alla ska få möjligheten att komma till tals. Men givetvis tvingar vi ingen till debatt, man ska ha respekt även för den som inget vill säga, betonar Nina Remdahl.

De existentiella samtalen är indelade i två grupper. Dels en där man läser böcker med anknytning till psykologi, dels en där man läser korta evangelietexter och samtalar om livet utifrån dem. Något "tungt" djupstuderande av Bibeln och dess innehåll är det dock inte fråga om.

– Nej. Bibeln ska avnjutas i små doser har jag lärt mig. Båda grupperna är dock både intressanta och roande och även om det är bibeltexter vi läser skrattar vi ofta ordentligt.

Samtalsgrupperna brukar vanligen innefatta 10-15 personer och åldermässigt ligger spannet oftast mellan 40 till 90 år, en period då många ofta börjar fundera över livet och dess mening.

– Hit är alla välkomna, oavsett ålder eller kyrklig bakgrund. Att kunna läsa och lyssna är dock bra kunskaper, menar Nina som tror att behovet av den här typen av samtal har ökat på senare år.

– Så är det nog. Psykologer menar att människan har behov av att finnas i ett sammanhang och det är kanske vad många söker i dag. Kyrkan är ju definitivt världsomspännande i sitt sammanhang, men kanske har vi tappat lite av den synen nu. Oavsett vilket finns oerhört mycket klokskap och visdom i Bibeln som jag tror många såväl känner igen som har behov av att reflektera över.

Någon motsättning mellan religion och psykologi ser Nina Remdahl definitivt inte.

– Det finns inga sådana motsättningar. Visst kan Bibeln sägas vara en form av psykologibok, men den säger också väldigt mycket viktigt om vårt liv och vårt existens. det är precis sånt vi funderar över vid våra träffar, avslutar Nina Remdahl

Nästa samtalsträff hålls onsdag 21 februari kl 19-20 i Hagakyrkan.

Mer läsning

Annons