Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett järngäng med stålmagar

/
  • Sven-Erik Karlsson, Krister Jansson, Lennart Andersson, Gunnar Larsson, Karl-Ivar Gustafsson och Roger Larsén är sex av medlemmarna i PRO Folkärna-Krylbos matlagningsgrupp för herrar.
  • Här är gubbarna som reder såväl såser som sig själva ur ett matlagningsperspektiv.
  • Ev etta

I Krylbo reder karlarna både såser och sig själv.
I alla fall de som deltar i PRO:s matlagningscirkel.
– En cirkel som är lika mycket en social mötesplats som matlagningskurs, menar Ledaren Lennart Andersson.

Annons

I källaren till PRO-gården i Krylbo doftar det av kryddor och mustiga grytor. I alla fall en gång i veckan då medlemmarna i PRO Folkärna-Krylbos matlagningsgrupp samlas för att kulinariska utsvävningar.

Matlagningsgruppen, som enbart vänder sig till män, har funnits i tiotalet år och varje onsdag träffas de för att laga mat tillsammans. När tidningen kommer på besök står fläskfilé med ris och svampsås på menyn.

– Varje gång är det en som bestämmer vad som ska tillagas och sedan hjälps vi åt med det, förklarar cirkelledaren Lennart Andersson.

Dagens huvudkock var Gunnar Larsson som själv varit ute i moder natur och hämtat hem ingredienserna till svampsåsen.

– Det är klart man måste ta vara på det som växer och kantareller måste man ju plocka, förklarar han mellan tuggorna.

Vid PRO-gården har man tillgång till ett litet kök och dessutom matsal där man bänkar sig kring bordet och låter sig väl smaka samtidigt som "snacket går".

– Det är klart att vi sitter här och ljuger lite. Det sociala är minst lika viktigt som det kulinariska, om inte mer. Vi brukar kalla oss för järngänget med stålmagar och trivs med varandra oavsett hur maten smakar, skrattar Lennart.

Matlagningsgruppens menyer varierar som nämnts mycket, och nästa gång man träffas ska det tillagas ugnsbakad kaviarfisk.

– Det är en riktig höjdare som säkert ska falla i smaken, menar Krister Jansson som är den som då har huvudansvaret.

Annars är de gamla hederliga husmanskostsrätterna favoriter hos de flesta i gruppen.

– Absolut. Här har vi gjort såväl rotmos och fläsklägg, isterband och fläskpannkaka så variationen är lika stor som maten är god, menar PRO-kockarna avslutningsvis.

Mer läsning

Annons