Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lönndörr in till den okända världen

Annons

Minns du den märkliga filmen I huvudet på John Malkovich där en lönndörr in till skådespelarens hjärna upptäcks?

Just en sådan skulle jag också vilja hitta om än inte hos Malkovich. Men det finns många andra som jag gärna skulle vilja kika in i huvudet på och se hur det fungerar, eller snarare inte fungerar.

I vissa huvuden skulle förmodligen mindre defekter upptäckas. Bland dem de hussar och mattar som glömmer att ta med påsar på hundpromenaden. Hos några av hjärnorna skulle platsen för funktionen vara tom med följd att tanken på ta med påsar aldrig tänkts. Och då är det illa ställt.

En annan defekt som skulle blottas är den som i handling märks vid återvinningsstationer. Störningen visar sig om behållarna råkar vara fulla. I stället för att svälja förtreten och ta hem soporna, lämnas de helt sonika på marken vid stationen.

Samma slags störning – eller underutveckling av hjärnan – säger att det är okej att ställa dit bilbatterier och annat miljöfarligt avfall, samt att slå sönder flaskor och låta glasbitarna ligga kvar i väntan på nästa bils intet ont anande däck.

Någon kanske invänder att ett dylikt beteende beror på en taskig barndom, låg eller obefintlig utbildning, dåligt sällskap eller ren tanklöshet.

Sådana tankar skulle falla platt och motbevisas om den där lönngången vore möjlig att hittas. Det som händer där inne skulle förklara varför en del gör som de gör och varför de inte gör som de borde göra.

Det visade sig, tröttsamt nog, även när Stefan Löfvéns regering förra veckan förlade sitt sammanträde till Dalarna. Alltså toppen av det politiska etablissemang som brukar beskyllas för att bara ha ett stockholmskt perspektiv på tillvaron.

Då hette det att de var ute på en landsbygdssafari, underförstått ett tillfälligt besök i den okända delen av landet utanför tullarna. Så kan alltså politiska motståndare uttrycka sig, även om de själva tillhör det etablissemang som brukar kritiseras.

Samma vecka gjorde Stefan Löfvén nedslag på flera mindre orter, bland dem Grängesberg. Men, tänkte jag, inte skulle väl någon än en gång nedlåta sig till att göra sig lustig över hans bakgrund som svetsare... men jo, det hände!

Att vi har en statsminister som unikt nog haft ett handfast yrke och inte gått den gängse politiska vägen, är tydligen något som det går att skämta om även utanför svampskogen vid Stureplan.

Tänk om man kunde kika in i deras huvuden och se hur toftigt och fantasilöst det är. Kanske skulle det eka lika ödsligt där inne som hos världens mäktigaste man, men utan att de – tack och lov – har den makt som han har.

Fast än värre skulle det se ut i hjärnorna hos den suspekta grupp som nättrollen utgör, de som på dåligt skriven svenska (är de verkligen födda i Sverige?) sprider etter och hat. Dessutom uppmanar de till illdåd mot flyktingförläggningar (vad kostar det vårt svenska samhälle som de ömmar för?). Alltså, snacka om att agera kontraproduktivt.

Det mest bisarra synen torde ändå tona fram bakom lönndörren till nätets allra mest störda troll, de män som fotar sina könsorgan och sedan skickar bilderna till tjejer i tron att de gjort något smart och häftigt.

Där är det verkligen illa ställt, till och med värre än hos de mattar och hussar som vägrar ta med sig en hundbajspåse.

Mer läsning

Annons