Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domkyrka och blommor var målet för SPF Avesta

/
  • Ett besök i Uppsala domkyrka ingick i den hemliga resplanen för SPF Avesta.
  • I Botaniska trädgården i Uppsala kunde man njuta och blommor och växtlighet i många färger och former.
  • I Botaniska trädgården i Uppsala kunde man njuta och blommor och växtlighet i många färger och former.

SPF Avesta har varit på en hemlig resa.
En resa som gick till domkyrkostaden Uppsala.

Annons

I strålande sol åkte 47 förväntansfulla pensionärer iväg mot okänt mål. Lite klurigheter att fundera på under vägen delades ut av resekommittén. Tre vinnare med alla rätt prisbelönades när vi kom fram.

Dagens första stopp var Gamla Uppsala där den första kaffetåren serverades. Här fanns även tid att ströva runt till kyrka, museum och Gamla Uppsala högar. Många historier om vilka som ligger nedgrävda där finns men ingen vet säkert. Andra myter om offer av djur och människor till Oden, Tor och de andra asagudarna har cirkulerat i många hundra år. Man har funnit exklusiva gravgåvor vid utgrävningar här.

Därefter anslöt dagens guide, Ingrid Person, som visade sig vara en pärla att sprida trivsel och kunskap om Uppsala. Man fick en fin berättelse om månget som hänt genom tiderna. En busstur med berättande om vad man såg gick runt i Uppsala centrum som nu har förflyttats till järnvägsstation och resecentrum ifrån Stora Torget.

Här har uppförts många spännande byggnader med ny arkitektur. Det finns lutande fasader i plåt och udda takkonstruktioner samt olika vinklade och rundade husmodeller i olika färgställningar. Utsikt från slottet mot Botaniska trädgården, runt domkyrkokvarteren och gamla och nya universitetet samt Pelle Svanslös gränder och allt med intressanta vinklingar från guiden.

Nästa stopp blev vid den Botaniska trädgården där guiden Lena anslöt. Man gjorde en kort vandring och såg de olika växterna.

Eftermiddagen blev det besök i Uppsala Domkyrka och i Gustavianum (universitetsmuséet). Man insöp både miljö och berättelser från dessa unika byggnader och allt som inryms där.

Avslutning med kaffe rundade av dagen och en nöjd och trött grupp åkte hemåt med Ann-Sofie, eminent busschaufför som galant klarade alla trånga passager i Uppsala.

Mer läsning

Annons