Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De träffades 50 år efter konfirmationen

/
  • I återträffen deltog Håkan Bergström (Falun), Siv W Blom (Bjursås), Ann-Katrin H. Ekström (Borlänge), Ing-Marie Färlin (Hedemora), Maricka Gustavsson (Avesta), Maria Lindqvist (Mora), Susanne Nylén (Falun), Greta Pedersen (Sågmyra), Eva-Britt Theander (Borlänge), Susan Thörnqvist (Furudal), Ingalill Wester (Falun), Lars Wilhelmsson (Falun) och Kersti Ölmedal (Svärdsjö).

Den 12 november hade 1967 års konfirmander i Hosjö kyrka samlats till en återträff.

Annons

Av gruppen om 46 konfirmander hade 13 personer, boende i vårt län, hörsammat inbjudan till jubileet. Tyvärr blev det något avhopp i sista stund. Vid en genomgång av namnlistan noterades också det sorgliga att fyra kamrater ej längre är i livet.

I gruppen var det många som uttryckte sin stora uppskattning över prästen Igor Terent med fru Gulli som gjorde konfirmationsläsningen både meningsfull och rolig. Ungdomarna samlades också i Mikaelsklubben i församlingshemmet, en verksamhet som drevs av prästparet med liv och lust.

Ungdomarna hade väldigt roligt! Lite stim och stoj blev det emellanåt, så hyresgästen ovanpå kunde bli mäkta irriterad. Prästen fick då vackert försöka medla.

Nu 50 år senare leddes söndagsmässan av komminister Anna Frydenberg, kantor Philip Lindh och kyrkvärden Margareta Nybelius. Efter gudstjänsten blev det samkväm i församlingshemmet, med förtäring, samtal om minnen från lästiden och inte minst många glada skratt.

Återseendets glädje var stor och alla berättade frimodigt och en del vågade bekänna lite busiga tilltag. Margareta Nybelius och Inger Hagdahl, som tillhör församlingsrådet, höll i trådarna för samlingen.

Att mycket i kyrkan har ändrats på 50 år är lätt att förstå, men som någon uttryckte det, lite konstigt var det att se att kyrkbänkarna som vi konfirmander satt i är borta. Men kyrkans ljus och värme är kvar, välkomnar alla och envar.

Inger Hagdahl

Mer läsning

Annons