Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bjuder på körklassiker för ökad mångfald

/
  • Anna Risberg och Heléne Thunberg, från Avesta-Grytnäs respektive By-Folkärna pastorat, har under två år arbetat med den uppsättning av Carl Orffs Carmina Burana man bjuder på i Folkärna kyrka den 11-12 november och som är en manifestation för ökad mångfald i samhället.
  • En bild från 2014 då Karl Jenkins

Carmina Burana av Carl Orff är ett av musikvärldens allra mest omtyckta körstycken.
Helgen 11-12 november kan detta verk avnjutas i Folkärna kyrka.
– Många lokala musiker och sångare medverkar i denna konsert för medmänsklighet, säger Heléne Thunberg, en av projektledarna.

Annons

Carmina Buranakonserten i Folkärna kyrka den 11-12 november är ett samarbete över såväl församlings- som körgränser. Det hela är ett arrangemang där pastoraten i såväl Avesta-Grytnäs som By-Folkärna är de som håller i trådarna och där man också lyckats engagera en rad körer och orkestrar.

– Vi kommer tillsammans med Sjöviks folkhögskolas kör, Avesta orkesterförening, delar ur Avesta Gospel brass, en mängd tillresta musiker, solister och dansare att genomföra verket i Folkärna kyrka, säger Heléne Thunberg som under två års tid och tillsamman med kollegan i Avesta-Grytnäs pastorat, Anna Risberg, arbetat med Carmina Buranaprojektet vilket har tilläggsrubriken "Manifestation för möte och mångfald".

– Tanken är att skapa en spektakulär händelse med fokus på mångfald, i form av möten mellan olika kulturer, konstformer, amatörer, proffs barn, unga och gamla, religion och nationell tillhörighet. Ett bra exempel är den Syrianska scoutkåren som utanför kyrkan i samband med konserterna kommer att spela för gästerna.

– Vi samverkar också med Avesta Orkesterförening och delar ur Avesta Gospel Brass. Deltar gör också en hel delegation från Bollnäs folkhögskolas stråkklasser vilket är extra roligt då de är i början av sitt musikerliv.

– Dessutom kommer våra barn och ungdomskörer också att medverka både med sång och koreografi. Fredrika Holmberg har layoutat dräkter för både barn/ungdomar och dansare och pastoratets skaparverkstad St. Mary har sytt kostymerna till barn- ungdomskoristerna, berättar Heléne Thunberg.

Men att med så många aktörer på scen ta sig an självaste Carmina Burana är ingen lätt match.

– Verket i sig är inte så knepigt, trots höga tempon, mycket text och mellan varven rytmiskt komplicerat. Däremot är musiken okänd för många, så att förstå tonspråket kan ta lite tid.

Men smakar det så kostar det. Ungefär 400 000 kronor räknar man med att det hela kostar. Därför är sponsorer och bidrag viktiga.

– Vi har sökt och fått en del medel, vi har lobbat och fått hjälp av sponsorer, både företag och privat intressenter. Den stora kostnaden är danstruppen, sceneri, belysning och liknande. Vi tycker dock att det är viktigt att satsa och dessutom är konsertens tema synnerligen angeläget så vi hoppas verkligen att publiken strömmar till.

– Samhället har blivit kyligt och vi behöver våga mötas och våga säga "Hej" till varandra. Vi har själva inom projektet startat en "Mångfaldskör" vi hoppas kan bidra till att skapa broar mellan människor.

Fotnot: Biljetter kan köpas genom pastorsexpeditionerna i Krylbo och Avesta och kostar 100 kr.

Mer läsning

Annons