Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahästar och dragspel för SPF Tuna-Säter

/
  • Dalahästtillverkningen i Nusnäs var ett av målen med den hemliga resa som SPF Tuna-Säter nyligen genomförde.

En buss fylld med resenärer från SPF Tuna-Säter gav sig nyligen iväg på en hemlig resa.
En resa som omfattande såväl dalahästar som dragspel.

Annons

Klockan var strax efter sju på morgonen när det var dags att infinna sig för avresan. Dagens första stopp blev i Nusnäs hos Nils Olssons där man fick höra historien om dalahästen och dess tillkomst. Guiden Gösta visade också den minsta dalahäst som tillverkats, och den var knappt synlig i den glasburk som den förvaras i. Det finns dalahästar i alla möjliga färger och storlekar. Efter att ha sett hur dalahästen kommer till från fura till färdig häst var det dags för egen rundvandring för att beskåda de skickliga hantverkarna som målade hästarna.

Resan fortsatte mot Älvdalen där man besökte Hagströmmuseet och Porfyrmuseet. I Porfyrmuseet berättade guiden Marit om porfyrbearbetning i Älvdalen som startade som nödhjälpsarbete och verket grundandes 1788. Porfyr är en av de hårdaste bergarter som finns och används idag bland annat till vägbeläggning.

Hon berättade också historien om Karl XIV Johans sarkofag i Stockholm som tog åtta år att tillverka och drogs av 180 män på två slädar från Älvdalen till Gävle i februari 1856.

Så blev det dags för besök i Hagströmmuseet. Guiden Torbjörn berättade att på gården där Albin Hagström växte upp fanns en dräng som var bekant med en som ägde ett handklaver och ansågs vara en stor dragspelare. När Albin blev hembjuden till honom var det högtidsstunder. Unge Albin fick så småningom låna ett tvåradigt spel som han lärde sig spela på och sitt första egna dragspel köpte Albin när han var 12 år. Företaget startade sedan 1925 och under dess 40-åriga existens tillverkade Hagströms dragspelsfabrik hela 700 000 dragspel.

1945 startade firman Hagström musikaffärer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Karlstad och Örebro. 1959 elektrifierades Hagström och man startade tillverkning av ”glittergitarrer”. När firman var som störst sysselsattes 400 arbetare i Norden. Under sin verksamhetstid tillverkade firman totalt mer än en miljon dragspel, gitarrer och PA-anläggningar.

Mer läsning

Annons